Uehara u Centru za obuku sudija i tužilaca: Nastavićemo pomoć zbog efikasnih istraga

Predsjednik Upravnog odbora Centra sudija Senka Danilović kazala je da je podška ambasade SAD jako značajna
242 pregleda 0 komentar(a)
Margaret Uehara, Foto: Tina Popović
Margaret Uehara, Foto: Tina Popović
Ažurirano: 12.09.2017. 09:37h

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastaviće da podržava Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, jer je to od ključnog značaja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručila je juče ambasadorka SAD Margaret Uehara.

Uehara je sa saradnicima obišla prostorije Centra u Podgorici, čije je opremanje pomogla ambasada SAD.

“Uloga Centra je od ključnog značaja kako za nosioce pravosudnih funkcija, tako i za građane, jer moderne tehnike doprinose efikasnijim istragama i sudskim procesima a kad su u pitanju korupcija i organizovani kriminal. Zato ćemo ambasada SAD i ja lično nastaviti da podržavmo rad Centra i kroz treninge i obuke, ali i finansijski”, poručila je Uehara.

Predsjednica Upravnog odbora Centra sudija Senka Danilović kazala je da je podška ambasade SAD jako značajna.

“Za dvije godine smo od organizacione jedinice Vrhovnog suda došli do toga da smo samostalni organ za usavršavanje znanja i vještina nosilaca pravosudnih funkcija. Uz pomoć ambasade SAD usavršili smo nove institute - sporazumno priznavanje krivice, finansijske istrage...”, dodala je Danilović.

Ambasada SAD je administrativno i finansijski pomogla formiranje Specijalnog državnog tužilaštva, kao i određene sektore Uprave policije. Veliki broj sudija, tužilaca i policijskih funkcionera išao je u SAD na obuke.

Bonus video: