Udruženje Roditelji pisalo Abazoviću i Adžiću: Ne radi se dovoljno da bi djeca bila zaštićena od nasilnika

"Ne smijemo dozvoliti da jedno dijete od 16, 15 ili 9 godina živi u strahu da li će bezbjedno doći do kuće iz škole, i da njhovi roditelji treba da se svakodnevno preispitiuju jesu li smjeli da ih puste napolje", piše u apelu

29898 pregleda 164 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje Roditelji poslalo je danas apel Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži od premijera Dritana Abazovića i ministra tog resora Filipa Adžića da hitno, danas urade sve iz svoje nadležnosti da zaštitite grupu srednjoškolaca koji trpi nasilje i prijetnje posljednja tri dana.

Oni su zatražili da hitnim, simultanim aktivnostima sa ostalim nadležnim institucijama poput policije, tužilaštva i sudova ta djeca budu sigurna i da se time pošalje poruka kako njihovim napadačima i ostalima koji se bave sličnim stvarima, da od danas takvo ponašanje u Crnoj Gori nije prihvatljivo.

"Ukoliko nijeste upoznati, mada o tome mediji govore posljednja dva dana, tri učenika podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ povrijeđena su u ponedjeljak oko 19 sati, kada ih je u blizini te obrazovne ustanove, ispred obližnjeg kafića, napala grupa tinejdžera. Oni su se ponovo u utorak našli na meti istih napadača, koji su ispred Gimnazije doveli i pojačanje – više desetina vršnjaka. Sačekali su ih prije početka časova, prijetili im zbog prethodne prijave policiji, nazivali pogrdnim imenima i pozivali na tuču", piše u apelu.

Tu, kako navode, nije bio kraj, već su isto ponovili i dan kasnije odnosno u četvrtak veče kada su se s istom namjerom okupili ispred škole, ali je incident izbjegnut jer je jedan od tinejdžera koje su tražili uspio da napusti dvorište sa zadnje strane. "To je učinio tako što se vratio u školsku zgradu i iskočio kroz prozor, bez ičije zaštite i podrške".

"Ovaj slučaj zbog kojeg Vam se obaćamo jeste jedan slučaj, ali je jedan od mnogih koji se dešavaju i koji pokazuje da se ne radi dovoljno da bi djeca bila zaštićena od nasilnika, kao i da nasilnici ne dobijaju jasnu poruku da će biti odmah sankcionisani. Ovaj slučaj pominjemo jer je u ovom trenutku grupa djece ugrožena, ali su brojni njihovi vršnjaci koji prolaze kroz isto ili slično", navodi se u njihovom apelu.

Poručuju i da znaju da je dio institucija reagovao, ali da moraju da primijete na osnovu onoga što su, kako kažu, dobili kao infomaciju, da su reakcije bile prilično spore i nedovoljo snažne.

Pokazale su, prema njihovim riječima, ono na šta su više puta ukazovali, pa i na protestu roditelja početkom marta gdje su bili prisutni Abazović i Adžić, da sistem naše države ne reaguje ni brzo ni adekvatno kada se ovakvi slučajevi dese.

"Ne smijemo dozvoliti da jedno dijete od 16, 15 ili 9 godina živi u strahu da li će bezbjedno doći do kuće iz škole, i da njhovi roditelji treba da se svakodnevno preispitiuju jesu li smjeli da ih puste napolje. Ne smijemo da dozvolimo da kada im ipak desi nasilje da čekaju satima pa i danima da daju izjave u policiji, da čekaju danima da tužilac kvalifikuje djelo, .. a da s druge strane osmunjičeni počinioci ne budu kontaktirani i privođeni zbog svega što rade, i da njihovi roditelji i staratelji ne budu kažnjeni. Ako treba da se naprave posebne procedure za ove slučajeve, dajte da ih napravimo da znamo da imamo prioritete da zaštitimo djecu čak i onda kada se u zemlji dešavaju vanredne/pojačane bezbjednosne aktivnosti", piše u apelu.

Iz Udruženja Roditelji su pozvali Abazovića i Adžića da urade sve što je u njihovoj moći da se ovo zaustavi konačno, "jer se niko od nas roditelja i naše djece ne može osjećati zaštićeno kada čujemo za ovakva dešavanja ili im svjedočimo".

Bonus video: