Ponovo oštećen dio stepeništa crkve u Prčanju

Dva kapitela na stubovima stepeništa u blizini kipa Isusa ispod crkve su odvaljena, najvjerovatnije pajserima i bačena ispod stepeništa

24733 pregleda 518 reakcija 41 komentar(a)
Oštećeni dio, Foto: Siniša Luković
Oštećeni dio, Foto: Siniša Luković

Nepoznati počinilac ili počinioci sinoć su oštetili balustradu na monumentalnom stepeništu Crkve rođenja blažene djevice Marije u Prčanju.

Dva kapitela na stubovima stepeništa u blizini kipa Isusa ispod crkve su odvaljena, najvjerovatnije pajserima i bačena ispod stepeništa.

Osim dekorativne, odvaljeni kapiteli imaju i konstruktivnu ulogu, jer drže masivne kamene konzolne grede na ovom dijelu stepeništa, a što upućuje na zaključak da su devastatori imali namjeru da nanesu i veću štetu na reprezentativnom stepeništu koje je dio prčanjsle crkve - zaštićenog spomenika kulture prve kategorije.

Prčanjski župnik don Željko Pasković nije krio ogorčenje postupkom za sada nepoznatih počinilaca koji su na ovaj način nasrnuli na jedan od najreprezentativnijih objekata bokeškog kulturno-istorijskog nasljeđa.

Mještani Prčanja koji su se okupili na licu mjesta takođe su ogorčeni ovim vandalizmom.

Oni su samoinicijativno vratili dva srušena kapitela na stepenište da bi ih kasnije stručnjaci mogli uz adekvatne tehničke mjere, vratiti i fiksirati na njihovo pravo mjesto.

O svemu su obavješteni Odjeljenje bezbjednosti i Komunalna policija Opštine Kotor koji su izvršili uviđaj na licu mjesta.

Bonus video: