Opštinu Budva od danas u sudskim sporovima ne može niko da zastupa

Hapšenje gradonačelnika paralisalo rad lokalne uprave, u najvećim problemima Sekretarijat za zaštitu imovine

24552 pregleda 149 reakcija 36 komentar(a)
Neizvjesna situacija: Zenović, Foto: Privatna arhiva
Neizvjesna situacija: Zenović, Foto: Privatna arhiva

Opštinu Budva od danas u sudskim sporovima ne može niko da zastupa, jer Sekretarijat za zaštitu imovine ne može da na suđenja šalje zastupnike pošto nema punomoćja koje potpisuje predsjednik Opštine Budva.

To je “Vijestima” rečeno u opštinskom Sekretarijatu.

Hapšenje gradonačelnika Mila Božovića kojem je određen pritvor od 30 dana u Istražnom zatvoru u Spužu paralisao je rad lokalne administracije, a u najvećim problemima našao se Sekretarijat za zaštitu imovine.

Sekretar za zaštitu imovine opštine Budva Đorđe Zenović kazao je “Vijestima” da po članu 58 Zakona o lokalnoj samoupravi predsjednik predstavlja i zastupa Opštinu

”Na osnovu punomoćja koja izdaje službenicima našeg Sekretarijata, oni u sudskim i upravnim postupcima u njegovo ime, a za račun Opštine, preduzimaju pravne radnje, pristupaju ročištima i preduzimaju sve druge radnje radi zaštite interesa Opštine”, kazao je Zenović.

Prema njegovim riječima, sem toga predsjednik zaključuje sve ugovore u vezi s raspolaganjem opštinskom imovinom, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

”Sada se nalazimo u vrlo neizvjesnoj situaciji, a posebno specifičnoj jer nemamo potpredsjednike koji mijenjaju predsjednika. Iskreno strahujem da će to stvoriti veliku štetu po interese Opštine. Praktično sve upravne procedure u vezi s funkcionisanjem lokalne administracije zavise od potpisa predsjednika, kako i one koje se tiču interesa naših građana koje servisiramo našim uslugama, tako i interesa Opštine, a prije svih finansijske interese”, istakao je Zenović.

Podsjetio je da svakodnevno Sekretarijat za zaštitu imovine ima po nekoliko zakazanih ročišta pred sudovima, vrši eksproprijaciju zemljišta, zaključuje ugovore o zakupu javnih površina, prodaji zemljišta radi formiranja urbanističkih parcela.

”Vjerujem da javnost shvata u kakvoj smo sada situaciji”, zaključio je Zenović.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikola Jovanović ranije je rekao da očekuje da će predsjednik Opštine Budva Milo Božović ubrzo biti na slobodi i nastavljati da obavlja svoj posao.

Opština se trenutno nalazi u blokadi jer pritvaranjem Božovića u lokalnoj administraciji niko nema pravo potpisa, jer nijesu imenovani potpredsjednici Opštine, zbog čega je dovedeno u pitanje funkcionisanje grada - od isplata zarada do ostalih obaveza.

Jovanović je pojasnio da Božović nije prenio ovlašćenje za isplatu zarada na neko od zaposlenih ili imenovanih lica, jer to nije moguće u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Budva:

”Očekujem da će se kolega Božović ubrzo naći na slobodi i da će nastaviti da vrši funkciju za koju su ga građani Budve izabrali. Nije na odmet napomenuti da Budva kao metropola turizma učestvuje sa 50 odsto u ukupnom turističkom prometu Crne Gore i time ostvaruje najznačajniji privredni prihod u državnoj kasi”.

Bonus video: