Kolašin: Sanacijom kanalizacije do rješenja problema atmosferskih voda

Zbog nefunkcionalnosti sistema dio saobraćajnice je često bio pokriven vodom, a plavljena su i dvorišta mahom kuća sa jedne strane te ulice. Pored radova na propustima, projektom je predviđena i odvodnja vode sa same saobraćajnice

2005 pregleda 20 reakcija 10 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Sanacijom atmosferske kanalizacije na dijelu kolašinske zaobilaznice od raskrsnice sa Ulicom Omladinska do skretanja prema naselju Gornji Pažanj, kako piše u glavnom projektu za taj posao, biće riješen dugogodišnji problem neefikasnog odvođenja atmosferskih voda u tom dijelu grada.

Zaobilaznica je prometna saobraćajnica, naročito nakon otvaranja auto puta, pa je rješavanje tog problema, kako kažu u lokalnoj upravi, među bitnim ciljevima kada je riječ o unaprjeđenju kolašinske infrastrukture.

Vrijednost projekta je, kako je ranije saopšteno, 82.198, a u budžetu je planirano 90.000 eura za sanaciju atmosferske kanlizacije na dijelu zaobilaznice.

Projektom je, piše u dokumentaciji, obuhvaćena dionica ukupne dužine oko 340 metara u zahvatu DUP-a "Centar". Na tom prostoru predviđena je izmjena postojećeg sistema atmosferske kanalizacije, koji se do sada pokazao kao vrlo neefikasan.

Zbog nefunkcionalnosti sistema dio saobraćajnice je često bio pokriven vodom, a plavljena su i dvorišta mahom kuća sa jedne strane te ulice. Pored radova na propustima, projektom je predviđena i odvodnja vode sa same saobraćajnice.

U tu svrhu, u skladu sa nivelacionim rešenjem saobraćajnice projektovani su atmosferski kolektori sa protočnim slivničkim oknima. Realizacija projekta, piše u dokumentaciji, povećaće bezbjednost saobraćaja prilikom padavina, ali i smanjiti ugroženost okolnih objekata.

Bonus video: