Prve turiste u Ulcinju dočekaće makadam

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja u najfrekventnijoj ulici u Ulcinju, koje izvodi italijanska firma, ne idu glatko i kasne više od mjesec

24135 pregleda 189 reakcija 11 komentar(a)
Od Bulevara Teuta prema Velikoj plaži, Foto: Samir Adrović
Od Bulevara Teuta prema Velikoj plaži, Foto: Samir Adrović

Asfaltiranje visokofrekventne ulice, koja povezuje gradsko jezgro Ulcinja sa Bulevarom Teuta prema Velikoj plaži, kasni skoro mjesec i gotovo je izvjesno da radovi u cjelosti neće biti završeni do prvomajskih praznika.

Italijanska firma “Spiga” koja izvodi radove na izgradnji kanalizacione mreže koja dijelom pokriva i tu ulicu, prvobitno je najavila, kako je “Vijestima” saopšteno u Sekretarijatu za investicije, da će asfaltiranje početi 20. marta i biti okončano za par dana. Ne računajući par desetina metara asfalta od pumpe Kalamper do zaobilaznice kroz Đerane, to se nije desilo, pa su zbog razrovane ulice i dalje česte gužve na kružnom toku kod zgrade Opštine jer su vozači primorani da do Teute koriste alternativne pravce. Negoduju i vlasnici brojnih objekata i privatnih radnji duž ulice.

“Imamo obećanje izvođača radova da će ulica većim dijelom biti asfaltirana do 1. maja i puštena u saobraćaj. Dio saobraćajnice od restorana Palma ka CEDIS-u ostaće pod makadamom do završetka svih radova, koji su na tom mjestu još u toku”, kazao je “Vijestima” VD sekretara za investicije Minir Karamanaga.

Bivši predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i administrator italijanske kompanije “Spiga S.R.P” iz Udina Mario Skarsini potpisali su u septembru 2019. ugovor o izgradnji kanalizacione mreže za četiri naselja u opštini Ulcinj vrijedan 4,5 miliona eura. Sva ta naselja gravitiraju potoku Bratica koji predstavlja kolektor otpadnih voda i jedan je od najvećih zagađivača kanala Port Milena.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta vode na tom području. Ukupna dužina predviđene kanalizacione mreže iznosiće 14,45 kilometara. Potpisani ugovor o radovima obuhvataće izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, a rok završetka radova bio je oročen na godinu.

Projektom je, kako je tada saopšteno iz Opštine, predviđeno postavljanje oko 11,5 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, oko 480 bunara, izgradnja crpne stanice na lokalitetu Ulcinjsko polje i drugi prateći radovi.

Kasne radovi u Ulcinju
Kasne radovi u Ulcinjufoto: Samir Adrović

I do tada se na početak realizacije tog projekta čekalo nekoliko godina, budući da je SO Ulcinj još 2015. usvojila odluku o kreditnom zaduženju. Sredstva su tada obezbijeđena kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nadzor nad radovima tenderska komisija takođe je povjerila italijanskoj firmi “Đuzepe inženjering”, koja već posluje u Crnoj Gori.

Imajući i to u vidu, jasno je da Opština nema puno mogućnosti da utiče na dinamiku izvođenja radova koji se nastavljaju i u drugim djelovima grada i koji su prolongirani do juna.

“Imamo obećanja da će primarna faza projekta biti završena do 15. juna. Izvođači su do sada bili korektni jer su se na terenu suočavali sa nekim problemima koji nijesu obuhvaćeni tenderom. U nedostatku podzemnog katastra, odnosno linija vodovoda, kanalizacije, visokonapojnih i niskonapojnih kablova i telefonske instalacije, nekoliko puta došlo je do zastoja u izvođenju radova”, kazao je Karamanaga podsjećajući da je realizacija projekta u početku, kasnila zbog pojave korone.

Realizacijom tog projekta, naveo je, i objektima koji gravitiraju tim naseljima, biće omogućeno priključenje na kanalizacioni sistem. Priključenje tih objekata planirano je u drugoj fazi, vjerovatno poslije ljeta.

Bonus video: