Koferi spremni, za đake sve besplatno

MZ Župa nikšićka već šestu godinu obezbjeđuje sredstva za ekskurziju za sve polumaturante

3370 pregleda 0 komentar(a)
Radulović sa đacima i nastavnicima, Foto: Svetlana Mandić
Radulović sa đacima i nastavnicima, Foto: Svetlana Mandić

Koferi su spremni, maršruta polumaturske ekskurzije je odavno poznata, a Mjesna zajednica Župa nikšićka se šestu godinu potrudila da roditelji polumaturanata škole “Dušan Bojović” ne moraju da razmišljaju da li imaju dovoljno sredstava da djecu pošalju na ekskurziju.

”U današnje vrijeme kada vam neko da sitan novac bude vam drago, a ne kada vam neko plati kompletnu ekskurziju i polumatrsko veče, kao što to radi ova Mjesna zajednica. Mislim da je ovo rijetkost i jedini slučaj u državi”, kazala je Zorica Ivanović, razredni starješina jednog od dva odjeljenja devetog razreda koliko ih u nikšićkoj Župi ima.

Župski polumaturanti, njih 39, sjutra kreću na ekskurziju po Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini i priznaju da sa nestrpljenjem čekaju polazak.

”Ekskurzija nam je ovih dana glavna tema i ne možemo čekati da krenemo. Tu i tamo se stiže učiti, ali više se misli na ekskurziju”, kaže Saša Krulanović.

Priznaje da nije po Internetu tražio šta u gradovima koje će obići može posjetiti, jer voli iznenađenja, a i roditelji su mu sa nostalgijom pričali o Jugoslaviji, slozi i lijepom životu, tako da je uvjeren da će sve što vidi na njega ostaviti lijep utisak.

”Ima uzbuđenja i jedva čekamo ekskurziju. Sviđa mi se maršruta, a mjesta u Srbiji i Bosni koja ćemo obići nijesam imao priliku ranije da vidim. Puno nam znači to što nam je ekskurzija besplatna i mnogo smo zahvalni Mjesnoj zajednici i predsjedniku Draganu Raduloviću”, kazao je Nikola Kostić.

Maršruta koju su roditelji učenika izabrali košta 163 eura po osobi, tako da je MZ za polumatursku ekskurziju uspjela da obezbijedi preko 6.300 eura. A obezbijedili su novac i za polumatursko veče koje je početkom juna.

”Ova aktivnost objedinjuje kako roditelje, MZ, tako i privredna društva koja nam godinama pomažu da obezbijedimo sredstva kako bismo djecu doveli u isti položaj. Fakat je da svaka porodica nije istog imovnog stanja i ne može svaki roditelj na jedan kvalitetan način poslati djete na ekskurziju, tako da smo na ovaj način željeli da svu djecu dovedemo u istu ravan, da sva djeca zadovoljno odu na polumatursko druženje, da im ostane dobar utisak, ali i da im damo podstrek da lakše savladaju prepreke koje ih kasnije u životu budu čekale”, kazao je predsjednik MZ Dragoljub Radulović.

Za šest godina na polumatursku ekskurziju Mjesna zajednica je poslala oko 250 učenika, a njihovu akciju su podržali brojni privrednici i pojedinci tako da su, prema riječima Radulovića, kompletan iznos uspjeli da obezbijede za nekoliko dana.

”Ovo je lijepa akcija i dobra poruka koja se šalje iz našeg mjesta. Sve ove aktivnosti imaju za cilj da animiramo mlađe generacije da i oni kroz djelovanje doprinesu razvoju našeg mjesta. Ova djeca su budućnost našeg mjesta i ono bez njih ne bi ni postojalo”, kazao je Radulović.

Savjet MZ je poznat po brojnim aktivnosti koje realizuje i koje su dovele do toga da njihovo mjesto živi, a Radulović ističe da im je cilj da u vrtiću i školi bude što više djece, jer mladost je ta koja će jedno mjesto sačuvati.

”Želja nam je da animiramo druge zajednice da krenu istim putem, ali došla su vremena da niko neće da radi volonterski. Nas gura naprijed želja da pomogneno zajednici, da mladima pružimo bolje i bezbrižnije djetinjstvo. Ima li veće nagrade od osmijeha ove djece koja ne moraju da brinu hoće li svi otići na ekskurziju. Ponosan sam što smo iz jedne ruralne zajednce poslali snažnu poruku da zajedništvo može ovo društvo gurati naprijed”, kazao je predsjednik MZ koja broji oko 4.000 stanovnika.

U Nikšiću postoje 32 mjesne zajednice, a Radulović je pozvao i ostale da krenu njihovim putem, da “aktivnostima pokrenu zajednicu i daju impuls i Opštini” da realizuje projekte koji su potrebni građanima.

Bonus video: