CDT pripremio kviz: Antifašizam svaki dan

Iz nevladine organizacije kazali da kvizom žele skrenuti pažnju da fašizam nije baš uvijek vidljiv niti jasan, te da nekad "dobro treba razmisliti o stavovima ili idejama koje zastupamo"

2054 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je, u sklopu projekta "Prošlost za budućnost - Kontra mraku, kontra sili", pripremio kviz "Antifašizam svaki dan", koji, kako su saopštili, ima za cilj da podstakne na razmišljanje o tome šta antifašizam znači danas, u aktuelnom političkom i društvenom momentu.

"Želeći da promovišemo antifašizam kao vanvremensku vrijednost koja pripada svima, pozivamo građanke i građane da se oprobaju u našem kvizu tako što će odgovoriti na jednostavna pitanja koja opisuju svakodnevne situacije/dileme u kojima se svako od nas nalazi.

"Iako su pitanja u kvizu su pripremljena na osnovu naučnih postavki koje su utemeljene u psihiloškim, sociološkim i politikološkim istraživanjima, njegovi rezultati su predstavljeni na popularniji način s ciljem da podstaknu ljude na razmišljanje a ne da im naučno objasne njihovo ideološko opredjeljenje", saopštili su iz CDT-a.

Kazali su da kvizom zapravo žele skrenuti pažnju da fašizam nije baš uvijek vidljiv niti jasan, te da nekad "dobro treba razmisliti o stavovima ili idejama koje zastupamo".

"Ovo nije priča o prošlosti, i u tom kontekstu nije od pretjeranog značaja na su kojoj su strani bili naši (pra)đedovi i (pra)babe u Drugom svjetskom ratu ili u raznim previranjima prije ili poslije toga. Za ovu priču isključivo je relevantno to šta smo mi danas!

Apelujemo na sve građane/ke kojima je dosta nacionalnih prebrojavanja, netolerancije prema različitostima, alternativa građanskom društvu i državi da javno govore o antifašističkim vrijednostima... Na sve one koji ne pristaju na reviziju istorijskih činjenica, i koji se protive slavljenju ratnih zločinaca i saradnika fašista i nacista, koji se ne mire sa pokušajima oduzimanja teško stečenih prava žena, niti sa lošim položajem radnika i radnica i uništavanjem sekularnih društava", poručili su iz CDT-a.

Kviz “Antifašizam svaki dan” je dio projekta,“Prošlost za budućnost: Kontra mraku kontra sili”, pokrenutog u februaru. ""Projekat u okviru koga obilježavamo 80 godina od bitaka na Neretvi i Sutjesci, te drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, želimo iskoristiti kao povod da razgovaramo o tome šta je antifašizam danas i šta je antifašizam uopšte, kako u javnom diskursu, tako i za svakog od nas ponaosob", dodaju iz nevladine organizacije.

"Pozivamo vas još jednom da dijelite naš kviz, da pomognete da ga 'odigra' što veći broj ljudi i da razmislite o rezultatima koje ste ostvarili. Jer na antifašizmu se radi svaki dan, a (samo)osvješćivanje nikad ne prestaje", zaključili su iz CDT-a.

Uputili su zahvalnost sociologu Balši Lubardi iz agencije Damar, koji im je, kako su kazali, "predložio ovu ozbiljnu šalu i uložio značajan napor u njenu pripremu".

Bonus video: