Šta piše u odluci o "zaštiti interesa građana Budve i obezbjeđivanju nesmetanog funkcionisanja..."

"Odlukom zahtijeva se poštovanje osnovnih ljudskih prava građana Budve, na način da se mjera pritvora koja je određena predsjedniku Opštine Budva, Milu Božoviću u postupku pred nadležnim institucijana Crne Gore, zamijeni sa jednom ili više mjera"

16611 pregleda 15 komentar(a)
Sa današnje sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Većinom glasova Skupština opštine Budva usvojila je Odluku o zaštiti interesa građana opštine Budva i obezbjeđivanju nesmetanog funkcionisanja organa lokalne uprave.

Kako se navodi Odluka se donosi na osnovu Inicijative građana.

"Odlukom se štite prava građana da upravljaju javnim poslovima od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za stanovništvo, preko slobodno izabranih predstavnika u zajednicama lokalne samouprave", piše u odluci.

Ovom Odlukom, kako se ističe, štite se interesi građana opštine Budva, pravo na efikasnu lokalnu samoupravu, obezbjeđuje nesmetano funkcionisanje organa lokalne uprave i prava zaposlenih u organima lokalne uprave, jer je nastalom situacijom ugrožen i nihov socijalno ekonomski položaj, dok prema velikom broju lica prijeti opasnost od nenadoknadive ili teško nadonkadive štete", piše u odluci.

U potpunosti poštujući Ustavom i međunarodnim aktima ratifikovanim od strane Skupštine Crne Gore zagarantovanu prezumpciju nevinosti, kako piše u odluci, po kojim se svako smatra nevinim dok se u zakonitom sudskom postupku ne dokaže negova odgovornost, ovom Odlukom zahtijeva se poštovanje osnovnih ljudskih prava građana Budve, na način da se mjera pritvora koja je određena predsjedniku Opštine Budva, Milu Božoviću u postupku pred nadležnim institucijana Crne Gore, zamijeni sa jednom ili više mjera koje su previđene odredbom čl. 166 Zakona o krivičnom postupku i to:

  • 1) zabrana napuštana stana;
  • 2) zabrana napuštana boravišta;
  • 3) zabrana posjećivanja određenog mjesta ili područja
  • 4)obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu
  • 5) zabrana pristupa ili sastajanja sa određenim licima;
  • 6) privremeno oduzimanje putne isprave;
  • 7) privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

Bonus video: