ASK ne haje za Vrhovni sud: Ponovo ignorisali zahtjev MANS-a, uz izgovor da se sve može naći na oglasnoj tabli

MANS je tražio kopiju svih isplata prema svim članovima Savjeta Agencije po svim osnovama u toku 2022. godine, ali je pristup toj informaciji odbijen

26214 pregleda 67 reakcija 61 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Uprkos stavu Vrhovnog suda da se podaci, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, moraju dostaviti na način na koji je traženo, Agencija za sprečavanje korupcije nastavlja da odbija zahtjeve Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), uz izgovor da se sve može naći na njihovoj oglasnoj tabli.

MANS je tražio kopiju svih isplata prema svim članovima Savjeta Agencije po svim osnovama u toku 2022. godine, ali je pristup toj informaciji odbijen.

”… Imajući u vidu da je dokumentacija, koja se odnosi na isplate naznačene u predmetnom zahtjevu za pristup informacijama, objavljena i javno dostupna na oglasnoj tabli Agencije”, navodi se u rješenju Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović.

Ovo nije prvi primjer da Agencija na sličan način odbija da dostavi podatke MANS-u.

Tako je nedavno odbijen zahtjev te organizacije, kojim je tražena odluka o formiranju Radne grupe za utvrđivanje i sačinjavanje liste javnih funkcija i obveznika Zakona o sprečavanju korupcije.

Agencija je i u tom rješenju potvrdila da odluku o imenovanju 11 članova Radne grupe ima, ali da je ne može dostaviti elektronski jer je dokument već dostupan javnosti i to na oglasnoj tabli u prostorijama te institucije.

Novinarka “Vijesti” izvršila je tada neposredan uvid u odluku u prostorijama Agencije.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković upozorila je na to da se radi o zloupotrebi propisa.

ASK zloupotrebljava propise: Ćalović Marković
ASK zloupotrebljava propise: Ćalović Markovićfoto: Luka Zekovic

”Sa jedne strane radi se o zloupotrebi, dok sa druge strane pokazuje odnos Agencije prema javnosti”, poručila je Ćalović Marković u izjavi za “Vijesti”.

Prema njenim riječima, umjesto da budu primjer ostalim organima, da rade transparentno, “u Agenciji izmišljalju načine kakve nijesmo srijetali ni u najgorem periodu vlasti Demokratske partije socijalista (DPS)”.

”Zašto se ne koriste mehanizmi koji postoje unutar Agencije, kao što je njen Savjet i obezbijedi da se zakoni poštuju?”, pita Ćalović Marković.

Ističe da se postavlja i pitanje šta će uraditi Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) kako bi spriječili takvu praksu, ali i mogućnost da sličan izgovor koriste i drugi državni organi.

”Takva praksa, ne samo što je loša praksa i faktičko skrivanje informacija o mnogim slučajevima, podiže i troškove pristupu informacija. Hoće li građani sa sjevera da dođu u Podgoricu zbog oglasne table Agencije ili nekog drugog organa?”, upitala je Ćalović Marković.

Problem je, ističe ona, i kada su u pitanju obimne informacije.

”Vrhovni sud je prije više godina upozorio na to da se informacija mora ustupiti na način na koji je to traženo, osim ukoliko za to postoje opravdani razlozi.

Dakle Agencija radi suprotno stavu Vrhovnog suda, što je jedan vid zloupotrebe i izbjegavanje sprovođenja zakona”, kaže Ćalović Marković.

Očekuje da će MANS i dokazati da se radi o zloupotrebi.

”Sigurna sam da ćemo to i dokazati, ali ti postupci traju dugo, pa u velikoj mjeri budu i obesmišljeni. Zbog toga smo probali izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama da tome stanemo na put, ali se izmjene, nažalost, nijesu desile”, zaključuje Ćalović Marković.

Bonus video: