Kolašinska javna rasvjeta energetski neefikasna: S led sijalicama trošiće četiri do pet puta manje struje

Kako piše u Planu energetske efikasnosti, ukupni izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju, do skoro, bili su oko 80.000 eura godišnje

5737 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Radovi u Kolašinu, Foto: Komunalno Kolašin
Radovi u Kolašinu, Foto: Komunalno Kolašin

Kolašinsko Komunalno preduzeće počelo je zamjenu običnih sijalica na gradskoj rasvjeti novim led sijalicama.

Na taj način, kazao je “Vijestima” direktor preduzeća Dušan Simović, trošiće za četiri do pet puta manje električne energije.

Uporedo sa tom akcijom, radnici Komunalnog, obavljaju i popravljanje gradske i rasvjete na seoskom području na više lokacija.

”Popravljena je rasvjeta pored gradskog groblja, ka Selištima. Takođe, kod fabrike vode “Gorska”. Na šetalištu je zamijenjeno 45 sijalica i time je kompletna rasvjeta u tom dijelu stavljena u funkciju. Takođe je sva rasvjeta u užem gradskom jezgru, kao i svim gradskim i prigradskim naseljima popravljena i dovedena u neophodno stanje. Prethodnih dana se krenulo u zamjenu postojećih sijalica led varijantom, čime se dobija značajna ušteda i znatno jača svjetlost”, rekao je Simović.

On podsjeća da rasvjeta postoji, pored gradskog dijela, postoji i u selima Trebaljevo, Bakovići, Drijenak, Babljak, Rogobore, Donji i Gornji Pažanj, Dulovine, Selišta, Rijeka Mušovića,Vladoš i Mateševo.

U ranijim izvještajima Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kolašinska javna rasvjeta okarakterisana je kao energetski neefikasna.

Kako piše u Planu energetske efikasnosti, ukupni izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju, do skoro, bili su oko 80.000 eura godišnje.

Najočigledniji primjer energetske neefikasnosti u tom gradu, piše u zvaničnoj dokumentaciji je zgrada Spomen-doma, u kojoj su smještene kancelarije lokalne uprave i nekoliko političkih stranaka, navodi se u izvještaju Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Taj objekat godišnje troši 25.000 eura za struju.

Rekonstrukcija dekorativne javne rasvjete završena je lani u užem centru Kolašina. Za taj posao bila je angažovana firma “La Colinna” iz Podgorice, a vrijednost ugovorenih radova je 34.000 eura.

Uvođenje savremenih tehnologija za javnu rasvjetu u Kolašinu jedan je od strateških planova za prethodni petogodišnji period.

Bonus video: