Sljedeće nedelje vakcinacija HPV i MMR bez zakazivanja

Ova akcija, kazali su iz Doma zdravlja, prevashodno se odnosi na vakcinaciju protiv humanih papilloma virusa

3655 pregleda 43 reakcija 2 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: TV  Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: TV Vijesti

Evropska sedmica imunizacije biće obilježena od strane Doma zdravlja Glavnog grada u periodu od 24. do 28.aprila, saopšteno je iz tog Doma zdravlja.

Tokom navedene sedmice Dom zdravlja će, kako se navodi, počev od ponedeljka zaključno sa petkom u intervalu od 8.00 do 20.00 časova, obezbjediti da svi roditelji mogu dovesti djecu na vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja u objektu Doma zdravlja Stara Varoš (Pobrežje).

Ova akcija, kazali su iz Doma zdravlja, prevashodno se odnosi na vakcinaciju protiv humanih papilloma virusa.

"Biće organizovana imunizacija protiv HPV virusa za djevojčice, uzrasta od 9 do 14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013) i MMR vakcinacija za svu djecu uzrasta od jedne do 18 godina koja su iz bilo kog razloga propustila da prime prvu ili drugu dozu ove vakcine shodno uzrastu", rečeno je iz Doma zdravlja.

Pozvali su sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time, kako oni kažu, smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

"Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (Gardasil 9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i uz podršku Kancelarije SZO u Crnoj Gori obezbijeđen je i adekvatan promotivni materijal za HPV vakcinaciju", kazali su.

Dodaju i da vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zaušaka/mumpsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstevnog sistema, podsjećajući da je ovo nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom.

"Obuhvati su još uvijek ispod potrebnog nivoa, zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom", objasnili su iz Doma zdravlja.

Osim ove akcije, kazali su, da će Dom zdravlja Glavnog grada i kroz druge promotivne aktivnosti obilježiti Evropsku sedmicu imunizacije (u tržnom centru "Big fashion" 26.aprila u periodu od 12 do 18 časova, kao i na Trgu nezavisnosti u periodu od 11h do 14h 28.aprila.

"Uz dijeljenje promotivnog materijala i u razgovoru sa građanima biće promovisane sve dobrobiti koje donosi imunizacija", zaključili su.

Bonus video: