Asistenti u nastavi traže priznavanje nivoa kvalifikacije formalnog obrazovanja

U otvorenom pismu koje je Vojinoviću uputilo Udruženje asistenata u nastavi, ukazuje se i na problem osmočasovnog radnog vremena direktnog rada sa djecom, tražeći da se i taj dio uskladi sa važećim zakonskim propisima

14334 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Asistenti u nastavi zatražili su od ministra prosvjete Miomira Vojinovića da im omogući priznavanje nivoa kvalifikacije formalnog obrazovanja.

U otvorenom pismu koje je Vojinoviću uputilo Udruženje asistenata u nastavi, ukazuje se i na problem osmočasovnog radnog vremena direktnog rada sa djecom, tražeći da se i taj dio uskladi sa važećim zakonskim propisima, prenosi portal Roditelji.me.

"Obraćamo Vam se u ime većeg dijela asistenata koji su završili fakultete, prije svega usko vezane za prosvjetu. Ovaj zahtjev možemo nasloviti sa Diplome za bacanje ili Obrazovanje za uvažavanje, zavisno od Vaše volje i pogleda na obrazovane ljude koji su danas uniženi i neuvaženi, čak i od strane jednog dijela esnafa, jer zaboga radimo kao asistenti sa srednjom školom, iako imamo visoku stručnu spremu, radno iskustvo, neophodne licence i ključne kompetencije za rad u prosvjeti, ali nismo imali veze i političke preporuke da bi zasnovali radni odnos po 'ključu' u struci. Osmišljena, dugoročna, planska i sveobuhvatna kadrovska politika (od upisne politike na fakultetima, unapređenja kurikuluma, pripravničkog staža, stručnog ispita, politike zapošljavanja, kontinuiranog usavršavanja…) od presudnog je značaja za kvalitet i razvoj obrazovnog sistema Crne Gore. Međutim, godinama smo bili posmatrači političkog zapošljavanja nastavnika, unižavanja znanja i obrazovanja, kupovine diploma i zvanja, što nas je odvuklo u slijepu ulicu i donijelo stručne i ekonomske negativnosti u obrazovanju", smatraju u Udruženju asistenata u nastavi.

Podsjećaju Vojinovića da je danas, da biste radite u učionici, među djecom, kao asistent u nastavi dovoljno da imate završenu srednju školu i kurs koji nije podložan nikakvoj kontroli, nema selekcije kandidata, stažiranja, volontiranja, obavljene prakse, ocjene kvaliteta…

Dovoljno je, kako dodaju, da platite i dobijate zvanje asistenta i kartu za otvaranje vrata obrazovno-vaspitnih ustanova, što je neobično zadivljujuće.

"Da bi se ova diskrepancija u neku ruku ublažila tražimo da asistenti u nastavi budu obračunati u skadu sa koeficijentom u odnosu na nivo nacionalnog okvira kvalifikacije formalnog obrazovanja (stepen stručne spreme) koju posjeduje lice koje je zasnovalo radni odnos kao asistent u nastavi, jer među nama ima dosta stručnih saradnika, vaspitača i profesora razredne i predmetne nastave", naveli su iz Udruženja asistenata u nastavi.

Kako se navodi, članom 30a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama (“Službeni list RCG”, br. 80/2004, i “Službeni list CG”, br. 45/2010, 47/2017 i 145/2021.) propisano je da za asistenta u nastavi može biti izabrano lice koje ima najmanje IV nivo nacionalnog okvira kvalifikacije, gornja granica kvalifikacije nije propisana. Samim tim, predstavnici asistenata u obraćanju Vojinoviću navode da smatraju da imaju Zakonom zasnovano pravo da budu obračunati u skladu sa koeficijentom za stručnu kvalifikaciju koju posjeduju.

"Već postoji pozitivan primjer administrativnih i finansijskih radnika, sekretara, medicinskih sestara, bibliotekara, saradnika u nastavi, organizatora praktičnog obrazovanja i drugih koji funkcionišu na sličan način. Zašto su onda asistenti u nastavi (profesori, pedagozi, psiholozi…) diskriminisani i uniženi u odnosu na ostale u obrazovno – vaspitnom sistemu? Sindikat prosvjete je ostao nijem na zahtjeve asistenata i još jednom pokazao koliko su parcijalni interesi nastavnika i sindikata bitniji od lekcija o borbi za građanska prava, istrajnosti, solidarnosti, čuvanju ličnog dostojanstva i dostojanstva profesije i značaja i vrijednosti obrazovanja", stoji u otvorenom pismu.

Ocjenjuju da je urušavanjem njihovog dostojanstva i nipodaštavanjem njihovog obrazovanja učinjena nepravda ne samo prema asistentima, već i prema budućnosti djece i budućnosti cjelokupnog društva.

"Dozvolite da naša djeca nauče lekciju o vrijednostima i poštovanju obrazovanja. Budućnost će im tada zasigurno biti bolja od naše! Da bi priča o boljem obrazovanju krenula da zaista živi, neophodno je da se krene od procesa vrednovanja, poštovanja i uvažavanja samog obrazovanja od strane Ministarstva i državnog sistema“, smatraju asistenti u nastavi.

Ukazali su na još jedan problem koji je od velike važnosti, a to je osmočasovno radno vrijeme direktnog rada sa djecom.

„Zar ne mislite da to u velikoj mjeri utice na psihofizicko stanje zaposlenog, pogotovo žena u zrelijim godinama? Smatramo da je i čovjeku koji nije iz ove struke dovoljno da pročita naš opis posla i shvati da smo mi saradnici u nastavi, a ne tehnička podrška kako nas i oslovljavaju“, zaključuje se u pismu Udruženja Asistenata u nastavi upućenom Vojinoviću.

Bonus video: