Radulović: Prebacivanje odgovornosti za nastavak radova na Voltici odlaže restauraciju

Iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore tvrde da je obaveza Opštine da obezbijedi sredstva za nastavak restauraciji kule Voltica u nikšićkoj Župi

6540 pregleda 1 komentar(a)
Kula Voltica u nikšićkoj Župi, Foto: Svetlana Mandić
Kula Voltica u nikšićkoj Župi, Foto: Svetlana Mandić

Restauracija kule Voltica u nikšićkoj Župi, u Starom selu, koju je sagradio knjaz Danilo i koja je od 1890. do 1955. godine bila u vlasništvu porodice Stojanović, započeta je 2018. godine. Radovi na kuli, koja je od 1955. pod zaštitom države, su nakon dvije godine prekinuti i nijesu nastavljeni.

Radove je izvodio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a Ministarstvo kulture je, za period od 2018 – 2021. godine za sanaciju kule pomenutom Centru, koji je bio nosilac višegodišnjeg projekta, uplatilo 80.000 eura.

"Na ovogodišnji konkurs, koji je ovo ministarstvo raspisalo za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturne baštine kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, nije bilo prijava za nastavak radova na ovom kulturnom dobru, ali ni u protekloj 2022. godini. Imajući u vidu izloženo, odgovor na pitanje o nastavku radova i podacima o potrebnim sredstvima za potpunu realizaciju navedenog projekta, možete tražiti od navedene ustanove", odgovorili su "Vijestima" prošle sedmice iz resornog ministarstva, kada je i priča o kuli objavljena.

Međutim, rukovodilac Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Željko Kalezić demantuje navode Ministarstva, tvrdeći da je za nastavak radova zadužena Opština Nikšić, koju ministarstvo u odgovoru nije ni pomenulo.

"Sljedeći korak je da Opština Nikšić zajedno sa Ministarstvom nađe zajednički jezik i obezbijede sredstva da se radovi privedu kraju. Ključ priče je da Opština mora preko Programa zaštite da aplicira za finanasijska sredstva", tvrdi Kalezić.

Kako je kazao „dovedeno je u red da se poštuje zakon i da ustanove čiji je osnivač Vlada ne mogu direktno konkurisati u Program zaštite da dobiju sredstva, već to moraju preko opština koje su držalac spomenika“.

"Preko Programa zaštite, Opština je dužna da obezbijedi 50 odsto sredstava, a 50 odsto država. Država je svoje dala, sad je na opštini da ona to uradi", poručio je Kalezić.

Prema njegovim riječima urađeni radovi opravdavaju uložena sredstva od 80 hiljada eura, a skela koja i dalje stoji je, kako je istakao, "dobra namjera da bi se obezbijedila sredstva da se radovi nastave".

Konzervatorski savjetnik Božidar Jovićević je, kako je rekao, ponosan na sve dosadašnje radove koji su izvedeni na kuli, i na "svaki dinar koji je utrošen za restauraciju".

Pošto su mještani negodovali zbog zida koji se obrušio, Jovićević je objasnio da se nije obrušio dio koji je urađen.

"Ja sam diplomirani konzervator i govorim u ime struke, ne u ime paušalnih gledanja, želja, seoskih priča... Na objektu je bilo mnogo crnih tačaka, a urađeni su prioriteti na određenim kulama. Taj dio ugla koji se urušio nije građen i svakako je planirano da se razmontira i ponovo stavi. Meni je malo laknulo jer mi je pola posla odrađeno. Morao sam da skidam svaki kamen, pošto se drugačije taj ugao ne može definisati i uraditi kako treba", kazao je Jovićević, preko čijih ruku je prošao svaki ugrađeni kamen prilikom restauracije Voltice.

Istakao je da je vezan za objekat, ali da postoje „situacije kad pružite 100 odsto sebe i to nekome nije dovoljno".

Iz Opštine Nikšić su odgovorili da njihova obaveza nije bila da konkurišu kod resornog Ministarstva za sredstva potrebna za završetak radova na kuli.

"Očigledno da je ovo vrzino kolo i prebacivanje odgovornosti s jednih na druge. To je nešto što je prepoznatljivo, ne samo oko ovog objekta, nego smo inače takvo društvo. Stav Mjesne zajednice je da radovi treba što prije da se nastave, da se objekat dovede u stanje u kakvo je bio, shodno projektu za zaštitu spomenika. Pozivam sve u lancu- opštinu, ministarstva, Centar, da nađu način“, poručio je predsjednik Mjesne zajednice Župa, Dragoljub Radulović.

Bonus video: