Mulj u bečićkom naselju došao do vrha, kontejneri blokirani

Zbog problema sa tenderom za odvoz u Albaniju, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi na pragu sezone u velikom problemu, a alternativno rješenje ne postoji

64845 pregleda 94 reakcija 15 komentar(a)
Mulj u bazenu došao do vrha, Foto: Vuk Lajović
Mulj u bazenu došao do vrha, Foto: Vuk Lajović

Odvoz kanalizacionog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica se ne obavlja duže od dva i po mjeseca, a mulj u bazenima je došao do vrha, dok kontejneri čekaju transport:

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor opštinskog preduzeća “Otpadne vode”, koje gazduje postrojenjem, Milivoje Radulović.

Prema riječima Radulovića, od 16. februara se ne vrši odvoz mulja kada je istekao ugovor zaključen između Komunalno Budva i privrednog društva “Montelea” Podgorica.

”Odmah nakon objavljivanja Plana javnih nabavki budvansko komunalno preduzeće je raspisalo javni poziv za te usluge kako ne bi došlo do zastoja u odvozu mulja i kako bi se tehnološki proces na postrojenju nesmetano obavljao. Nakon objavljivanja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača uslijedilo je ulaganje žalbe na tu odlugu 3. aprila od drugorangiranog ponuđača “SLD Nikac Montenegro Plus” Tivat, čija je ponuda bila neispravna zbog više nepravilnosti. Izjava privrednog subjekta nije verifikovana elektronskim potpisom, što je neophodno shodno članu 22 Zakona o javnim nabavkama”, naglasio je Radulović.

On je naveo da su u Odluci problematizovane i potvrde o kvalitetnom i uspješnom izvršavanju istih i sličnih poslova, gdje su se tražile minimum tri potvrde u vrijednosti od 50.000 eura bez PDV-a.

”Naručilac Komunalno Budva je od izdavaoca potvrda tražio dokaze u vidu ugovora i faktura pri čemu tražene fakture nisu dostavljene. U ugovorima nije navedena cijena za izvršenje usluga iako je na potvrdama pisalo da su ugovori zaključeni na 50.000 eura i shodno čemu je Komunalno preduzeće utvrdilo da su dostavljene potvrde neispravne. Naknadnim uvidom u bazi podataka na portalu Poreske uprave, a uvidom u predate bilanse stanja i uspjeha za 2022. godinu se takođe može vidjeti da privredno društvo koje je uložilo žalbu “SLD Nikac Montenegro Plus” u 2022. godini prijavio promet nešto preko 56.000 eura što takođe ukazuje da su navedene potvrde falsifikovane. Jedna od priloženih potvrda je izdata od privrednog društva iz nama susjedne države, a osnivač/vlasnik, kao i izvršni direktor je isto lica kao i u društvu za koje se i izdaje potvrda, a što dodatno i problematizuje validanost izdate potvrde i možda i krivičnu odgovornost odgovornog lica”, kazao je Radulović.

Podsjetio je da se kanalizacioni mulj iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Crnoj Gori se godinama izvozi za Albaniju i za njega Crna Gora nema alternativu.

”Zato se i razumije zahtjev Komunalnog preduzeća Budva koji je od ponuđača zahtijevao da posjeduju određene reference u obavljanju istih ili sličnih poslova”, naglasio je Radulović.

Milivoje Radulović
Milivoje Radulovićfoto: Vuk Lajović

Ovakva situacija, kako je istakao Radulović, je primorala Otpadne vode da 18. aprila raspiše hitnu nabavku za transport mulja, iako je to do sada bila obaveza drugog opštinskog preduzeća, odnosno Komunalno Budva doo Budva.

”Ovim bi se jedan izvjesni period od mjesec dana moglo zaključiti da će biti riješen problem a do tada se očekuje i odgovor Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Ovo sve ukazuje da se neke manjkavosti Zakona o javnim nabavkama, a prije svega da činjenicu da određeni ponuđač može ulaganjem žalbe obustaviti javni poziv i kada je jako bitan u pogledu zaštite životne sredine i zdravlja ljudi i zaista je u takvim slučajevima potreban brz i nedvosmislen odgovor Komisije. Otpadne vode su zbog ozbiljnosti situacije i bojaznosti po dalji tehnološki proces u prečišćavanju otpadnih voda sa teritorije Budve i Bečića, a ujedno i brige kada je u pitanju zaštita životne sredine poslale dopis svim nadležnim državnim organima u kojima ih obavještavaju o nastalom problemu i mole da shodno svojim mogućnostima pomognu da se odluka po prijavljenoj žalbi donese u što je moguće kraćem roku. U tom dopisu se takođe navodi da turistička sezona uveliko počinje i da je neophodno da se u ovom periodu vrši intenzivno izvlačenje mulja iz bazena kako bi se sa što manjom koncentracijom mulja ušlo u špic turističke sezone, jer u tom periodu, a sve zbog neadekvatne aeracije koja je ugrađena nije moguće očekivati dobre rezultate prečišćavanja vode”, zaključio je Radulović.

Fekalne vode ispuštali u atmosferski kanal

Služba za inspekcijske poslove Kotor, kako su Vijesti objavile u avgustu 2021. kaznila je firmu “SLD Nikac Montenegro” u iznosu od 1.500 eura zbog ispuštanja fekalnih otpadnih voda u atmosferski kanal.

To je tada saopšteno iz Službe za inspekcijske poslove, a shodno inicijativi grupe građana iz naselja Škaljari.

”Nadležni inspektor službe za inspekcijske poslove je u nedjelju 15. avgusta primio telefonsku prijavu i uz asistenciju službenika Uprave policije OB Kotor izvršio inspekcijski nadzor u mjestu Vidikovac - Škaljari. U momentu kontrole na licu mjesta jasno se vide svježi otisci guma kamiona pored samog potoka u kojem se vide ispuštene fekalije. Prema izjavi više mještana koji su snimali mobilnim telefonima kako cisterna ispušta fekalije u potok, kao i prema video zapisima i fotografijama istih, može se konstatovati da je riječ o firmi”, saopšteno je tada.

Bonus video: