Dukaj: Djevojčice znanjem, kreativnošću i senzibilitetom mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije

"Omogućavajući djevojčicama jednake šanse za razvijanje u oblasti informacionih tehnologija, mi ne podržavamo samo njih, već opšti napredak. Samo zajedno, poštujući različitosti i sve naše posebnosti, možemo biti uspješni i srećni", poručio je Dukaj

1907 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela priznanja, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dodjela priznanja, Foto: Ministarstvo javne uprave

Međunarodni dan djevojčica je prilika da pošaljemo poruku ne samo djevojčicama, nego i njihovim porodicama, školama i cijeloj zajednici, da znanjem, keativnošću i senzibilitetom, mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije, kazao je ministar Javne uprave Maraš Dukaj.

To je poručio povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT -ju kojim se širi svijest kod djevojčica o značaju informaciono-komunikacionih tehnologija, i svečanosti na kojom su dodijeljene nagrade pobjednicama konkursa na temu "Djevojčice će osnažiti ICT budućnost", za najljepšu foto ili video priču za učenice sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Crnoj Gori.

"Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kompanijom Mtel obilježilo je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u, koji tradicionalno obilježavaju zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i dodijeljene su nagrade pobjednicama konkursa na temu "Djevojčice će osnažiti ICT budućnost", navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

"Prvu nagradu osvojila je Petra Radenović, učenica sedmog razreda OŠ "Sutjeska", Podgorica (telefon Samsung). Druga nagrada pripala je Elmi Kalač, učenici sedmog OŠ "Vuk Karadžić", Berane (pametni sat) i treća je Anastasija Kovačević, učenica osmog razreda OŠ "Dušan Korać", Bijelo Polje (pametni sat)", navodi se u saopštenju.

Dukaj je uručio specijalnu zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju ICT-a – tehnologije budućnosti Katarini Mitrović, učenici II razreda OŠ "Orjenski bataljon" Herceg Novi.

"Najbolji primjer su naše koleginice u ICT sektoru, koje svojim zalaganjem i rezultatima zaslužuju poštovanje", istakao je Dukaj.

Dukaj je istakao i činjenicu da se na fakultetima iz oblasti Infomacionih tehnologija, upisuje samo 3 odsto djevojaka od ukupnog broja upisanih

"Omogućavajući djevojčicama jednake šanse za razvijanje u oblasti informacionih tehnologija, mi ne podržavamo samo njih, već opšti napredak. Samo zajedno, poštujući različitosti i sve naše posebnosti, možemo biti uspješni i srećni", poručio je Dukaj.

Kako je kazao Dukaj, "drage djevojčice, budite uporne, mudre i jake. Budite svjesne svojih potencijala. IT je sadašnjost i budućnost. Učite iz ove oblasti, jer znanjem osvjetljavate svijet tajni, u kome za sve ljude ima još puno posla. Ko traži, naći će. Budućnost je spremna za vas, budite i vi spremne za nju".

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je naglasio da je ponosan što je dio obilježavanja ovako značajnog datuma posvećenog djevojčicama u ICT-u.

"Djevojčicama da uputim riječi podstreka, jer bez njih nema budućnosti ni u ovim savremenim tokovima digitalizacije", dodao je Vojinović.

Ministar Vojinović je istakao da je Ministarstvo prosvjete još 2021.godine svojom Strategijom o digitalizaciji dalo punu podršku svemu što danas imamo prilike da vidimo.

Izvršna direktorica Mtel-a, Tatjana Mandić je kazala da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu za proslavu ovog dana.

"Smatramo da je to veoma važno kako u smislu ekonomskog rasta i unapređenja konkurentnosti, tako i u smislu inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti", kazala je Mandić.

Mandić je čestitala svim učesnicama takmičenja i pobjednicama i poručila da želi da sve ohrabri da nastave da slijede svoje snove i grade karijere u oblasti ICT-a.

"Nadam se, i da će vas dodatno motivisati nagrade koje je MTEL obezbijedio za prva tri mjesta. Vjerujem da će naš primjer poslužiti kao inspiracija i drugim kompanijama da podrže slične inicijative, kroz koje ćemo zajednički raditi na stvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg društva za sve. Da svi zajedno gradimo i snažimo našu ICT zajednicu za bolju i uspješniju Crnu Goru", kazala je ona.

"Međunarodni dan djevojčica u ICT-u (Girls in ICT Day) obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu, kako bi djevojčice podstakle na razmišljanje o karijeri u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: