Juventas: Adžićeva izjava može da bude pogrešan signal mladima da je vršnjačko nasilje prihvatljivo

Pravni savjetnik NVO Juventas, Jovan Bojović poručuje da bi Adžić trebalo da shvati ozbiljnost problema i preuzme odgovornost u njegovom rješavanju, jer, kako je dodao, to nije samo "opterećujuća tema", već nešto što zahtijeva brzu i djelotvornu akciju

8028 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Izjava ministra unutrašnjih poslova (MUP) Filipa Adžića, u kojoj je naveo da su on i njegovi vršnajci imali zakazane tuče i da je to bila ustaljena praksa, vrlo je neprimjerena i neprofesionalna, a može da bude pogrešan signal mladima da je vršnjačko nasilje prihatljivo ponašanje, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Juventas.

Adžić je danas na konsultativnom saslušanju na temu "Vršnjačko nasilje" Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, kazao "pamtim i kad smo svakodnevno, poslije škole, imali zakazane tuče. To je bila ustaljena praksa."

Pravni savjetnik u toj NVO, Jovan Bojović, poručio je da je ovakav način komunikacije za svaku kritiku, jer neko ko je na ministarskoj poziciji ne bi smio da relativizuje ozbiljan problem vršnjačkog nasilja na ovaj način.

"Umjesto da se suoči s problemom i pokuša pronaći rješenja za zaustavljanje vršnjačkog nasilja, ministar pokušava umanjiti njegovu važnost tvrdnjom da je to bio ustaljeni obrazac ponašanja i da su takve stvari bile normalne", kazao je Bojović, prenosi PR Centar.

On poručuje da bi Adžić trebalo da shvati ozbiljnost problema i preuzme odgovornost u njegovom rješavanju, jer, kako je dodao, to nije samo "opterećujuća tema", već nešto što zahtijeva brzu i djelotvornu akciju.

"Izjava Adžića da bi medijska pažnja mogla biti podsticaj za maloljetnike da čine nasilje je takođe neprihvatljiva i pokazuje manjak razumijevanja i osjećaja zaštite žrtava nasilja. Nasilje ne bi trebalo biti predmet senzacionalizma i pažnje medija, već bi trebalo biti tretirano kao ozbiljan problem koji zahtijeva stručno i odgovorno rješavanje", rekao je Bojović.

U Juventasu, kako je istakao, očekjuju od Adžića da se izvini zbog neodgovorne izjave i preduzme konkretnu akciju kako bi se riješio problem vršnjačkog nasilja.

Bonus video: