Radovi na rekonstrukciji Ulice Živka Nikolića u Nikšiću još nijesu počeli zbog neriješenih imovinskih odnosa

Investitor radova je Opština Nikšić, izvođač nikšićka firma “Akropolis”, a vrijednost radova je nešto preko 147 hiljada. Rok za završetak radova je 50 dana, ali oni nikako da počnu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

3835 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ulicom Živka Nikolića u Nikšiću prolaze samo oni koji moraju. Ostali je radije zaobilaze, baš kao što su i čuvenog režisera i scenaristu, koji je zadužio crnogorsku i jugoslovensku kinematografiju, za života zaobilazila priznanja i poštovanje njegovog rada.

Ulica, koja je neasfaltirana i puna rupa, posebno je kada je kiša neuslovna i za pješake i za automobile. Voda i blato na sve strane, a radovi koji su započeti, ali ne i završeni, na polaganju elektrokabla, su dodatno otežali prolazak kroz ulicu koja je u centru grada, i koja je duga manje od 250 metara

”Ovo je sramota. I na pazarištu (aludirajući na stari naziv ulice, prim. aut.) je bolja situcija, nego u ulici koja nosi ime po čovjeku koji je dugo čekao da bude priznat njegov rad. Bolje da nijesu ni davali ulici ime po njemu dok je ne srede. Makar da naspu kamion, dva pijeska dok radove ne završe”, prokomentarisao je Nikšićanin koji je pokušavao da zaobiđe lokve i blato.

Vlada je 2012. godine usvojila odluku da jedna ulica u gradu pod Trebjesom dobije ime po Nikoliću, odbornici tu odluku potvrdili četiri godine kasnije, a 2018. je konačno postavljena tabla sa imenom velikana jugoslovenske kinematografije. Tada je rečeno da se čeka završetak gradnje poslovno-stambenih objekata, nakon čega će ulicu “srediti i biće jedna od najljepših u gradu”. Niti su objekti završeni, niti je ulica rekonstruisana.

”Poslovno-stambeni objekti četiri privatna investitora, u Ulici Živka Nikolića, po planu su trebali da se priključe na trafostanicu (TS) na parkingu na Starom pazarištu. Kako ova TS nije postavljena, dato je rješenje o privremenom priključenju ovih objekata na TS pored Planinarskog doma”, objasnili su iz Opštine zbog čega su početi radovi na polaganju kabla.

Raspisan je tender za iskop rova i polaganje kabla u vrijednosti od 48.400 eura, izabran izvođač, radovi počeli i stali. Potpisan je ugovor i o izvođenju radova na hidrotehničkim instalacijama sa DOO “Vodovod i kanalizacija” u vrijednosti od skoro 117.800 eura, a u julu prošle godine raspisan je tender i izabran izvođač radova na rekonstrukciji Ulice Živka Nikolića.

”Ulica je ranije rekonstruisana u dužini od 70 metara, a dužina nastavka ulice do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, zajedno sa dvije bočne ulice, iznosi 164 metra. Poprečni profil ulice projektovan je na dvije saobraćajne trake od po tri metra i obostranim trotoarima širine 1,5 metara. Planirano je i postavljanje rasvjete”, stoji u izvještaju o radu predsjednika Opštine za 2022. godinu.

Investitor radova je Opština Nikšić, izvođač nikšićka firma “Akropolis”, a vrijednost radova je nešto preko 147 hiljada. Rok za završetak radova je 50 dana, ali oni nikako da počnu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Kako su iz Opštine objasnili “Vijestima”, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pokrenut je postupak kod Uprave za katastar.

”Oni su donijeli rješenje, ali su četiri vlasnika uložila žalbu tražeći veću naknadu. U ponovnom postupku državna komisija je izvršila procjenu i ovih dana se očekuje njihovo izjašnjenje, nakon čega će Uprava za katastar donijeti novo rješenje koje će ponovo biti poslato ministarstvu”, kazali su iz Opštine.

Ukoliko se vlasnici zemljišta budu žalili na procijenjenu vrijednost, Ministarstvo finansija u roku od 30 dana treba da donese odluku da li žalbu prihvata ili odbija.

”Ukoliko žalbu prihvati, postupak će se ponoviti, a ukoliko je odbije, vlasnici zemljišta mogu da pokrenu spor pod Upravnim sudom, ali to ne sprečava Opštinu da uđe u prinudno izvršenje. Detaljnim urbanističkim planom je za radove u toj ulici utvrđen javni interes, i sva ova procedura ne može trajati u nedogled”, istakli su.

Jelena Šekarić, sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Opštine Nikšić, kazala je da su određeni radovi započeti, iako nije riješen spor oko imovinsko-pravnih odnosa, da bi “dobili na vremenu”.

”Pokušali smo da dobijemo na vremenu i odradimo hidrotehničke instalacije na opštinskom zemljištu dok se riješe imovinsko-pravni odnosi. U međuvremenu smo započeli radove na privremenom polaganju elektrokabla za priključenje privatnih investitora. Ovo iz razloga jer trafostanica na Starom pazarištu, sa koje će se snabdijevati pomenuti investitori, nije još uvijek postavljena. Kao Opština imamo obavezu da stvorimo ambijent za privlačenje investitora, pa shodno tome i da im obezbijedimo neophodne priključke”, kazala je Šekarić “Vijestima”.

”Čovjek uvijek nosi pečat zavičaja, nosi svoje zavičajno breme, opterećenje. Stalno ima potrebu da ga se oslobodi, a istovremeno, bez tog zavičaja ne bi ništa značio. Jer, čovjek koji ne voli svoj zavičaj, ne voli ni ljude, ne voli sebe. Zavičaj je djetinjstvo”, govorio je čovjek koji je potpisao neke od najvažnijih igranih filmova jugoslovenske kinematografije, “Beštije”, “Jovana Lukina”, “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno”, “Ljepota poroka”, “U ime naroda”, “Iskušavanje đavola”…

I koji još uvijek čeka na “pečat zavičaja”. Svi se nadaju da će taj “pečat” u vidu rekonstruisane ulice sa njegovim imenom stići prije 17. avgusta, kada će biti 22 godine od smrti čovjeka koji je “dobio opkladu sa vječnošću”, kako je svojevremeno rekla Božena Jelušić, autorka monografije o Nikolićevom djelu.

Bonus video: