IJZCG: Osoba iz Srbije koja je oboljela od malih boginja, u periodu inkubacije boravila u Crnoj Gori

"Epidemija malih boginja u susjednim državama je još uvjek niskog inteziteta ali svaki novi potvrđeni slučaj obolijevana iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još uvjek nijesu zaštitili svoju djecu od obolijevanja"

29418 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je da je za osobu iz Srbije koja je oboljela od malih boginja, utvrđeno da je u periodu inkubacije boravila u Crnoj Gori.

"Po prijavi nadležnih službi Institutu za javno zdravlje Crne Gore, da je epidemiološkim nadzorom nad novopotvrđenim slučajem obolijevanja od malih boginja u Srbiji, utvrđeno da je oboljela osoba u periodu inkubacije boravila na teritoriji Crne Gore, obavještene su sve nadležne institucije u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima i za sada ne postoji prijava sumnje na obolijevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem", ističe se u saopštenju IJZCG.

Oni su dodali da su takođe sprovedene sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

"Epidemija malih boginja u susjednim državama je još uvjek niskog inteziteta ali svaki novi potvrđeni slučaj obolijevana iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još uvjek nijesu zaštitili svoju djecu od obolijevanja. Takođe, usljed povećanog kretanja putnika u periodu praznika i predstojeće ljetnje sezone, povećava se i mogućnost transmisije virusa, što predstavlja poseban oprez obzirom na niske obuhvate MMR vakcinom u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da niska stopa stope imunizacije djece MMR vakcinom može voditi samo ka novoj epidemiji među najugroženijima, a ovog puta to bi bila djeca.

"Stoga vjerujemo da ćemo uz pomoć roditelja uspjeti da spriječimo epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvamo zdravlje najmlađih članova našeg društva", poručili su iz IJZCG.

Oni navode da još jednom upućuju apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom.

Bonus video: