Vlaović: Zajedničkim naporima stvaramo ambijent u kojem ćemo zaštititi slobodu medija

Ministarka kazala kako vjeruje da će novinarstvo uspjeti da zauzme mjesto u društvu koje mu pripada

5427 pregleda 2 komentar(a)
Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Cilj Ministarstva kulture i medija su slobodni i profesionalni mediji, društvo u kojem je sloboda mišljenja i govora neupitna, kultura dijaloga na nivou razvijenih evropskih demokratija, a napadi, prijetnje i pritisci na novinarke i novinare prošlost, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Ona je, povodom obilježavanja 3. maja - Dana slobode medija, podsjetila da je sloboda medija ta koja oblikuje budućnost svih drugih ljudskih prava, pokreće i doprinosi njihovom očuvanju.

“Danas se podsjećamo, prepoznajemo i poštujemo doprinose novinara/ki, posebno onih koji rizikuju svoje živote da bi pružili osnovne informacije javnosti i ovaj svijet učinili boljim mjestom za život”, rekla je Vlaović.

Istakla je da Ministarstvo kulture i medija "vrlo konkretno, snažno i odlučno podupire" slobodu medija, kao vrhovni princip na kome počiva svako demokratsko društvo.

“Nove prijetnje slobodi izražavanja koje ugrožavaju slobodu medija, ne samo kod nas, već i globalno, su polarizovani politički i društveni diskurs, erozija povjerenja, oslabljeni poslovni modeli tradicionalnih medija, digitalizacija koja doprinosi širenju lažnih vijesti i zanemarivanje međunarodnih standarda”, navela je Vlaović.

Podsjetila je da je ministarstvo u proteklih više od godinu, zajedno sa predstavnicima medijske zajednice, nevladinih organizacija, Univerziteta, nezavisnih regulatora, pravosuđa i nadležnih državnih institucija, radilo na prvoj Medijskoj strategiji Crne Gore i novim medijskim zakonima.

Vlaović je rekla da su početkom aprila započeli proceduru razmatranja i usvajanja Strategije u Vladi.

“Medijska strategija 2023-2027, sa Akcionim planom 2023-2024, zasnovana je na standardima i regulatornom okviru demokratskih društava, dokumentima iz oblasti ljudskih prava sa posebnim osvrtom na slobodu izražavanja, preporukama iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori (JUFREX) i drugih međunarodnih dokumenata, potrebama medijske zajednice”, napomenula je ona.

Poručuje da je za demokratsko i uvažavajuće društvo, u kojem se poštuju i afirmišu različitosti, a sistem izaziva da bude bolji, odgovorniji, potrebno da svi javni akteri, svojim primjerom, doprinesu stvaranju tolerantnije klime u društvu prilikom debata o temama koje "izazivaju emocije kod svakog pojedinca".

Prema riječima ministarke Vlaović, medijska strategija, za prve dvije godine, predviđa više od stotinu mjera sa posebnim fokusom na sigurnosti novinara, borbi protiv dezinformacija, govora mržnje i onlajn nasilja, medijskoj pismenosti, poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja novinara.

“Novim medijskim zakonima predviđeno je više od 20 suštinskih izmjena u odnosu na važeće norme, radi podsticanja samoregulacije, predviđeno je da Fondu za pluralizam i medijsku raznovrsnost može pristupiti samo medij koji je upisan u evidenciju i koji je u mehanizmu samoregulacije, kao i kojem nije u prethodnih šest mjeseci izrečena mjera zabrane emitovanja, kao što je slučaj sa jednom inostranom TV koja je sankcionisana zbog širenja mržnje”, kazala je ministarka.

Kako je kazala, isto važi i za štampane medije, odnosno internetske publikacije u slučaju da je njihov osnivač osuđen zbog govora mržnje ili širenja dezinformacija.

Vlaović je podsjetila da je Fond za medijski pluralizam, iz kojeg se finansiraju medijski sadržaji od javnog interesa, povećan više nego duplo i iznosiće oko dva miliona eura.

“Nakon završnih razmatranja na radnoj grupi i dobijanja mišljenja Evropske komisije, zakoni će biti upućeni u proceduru razmatranja i usvajanja na Vladi”, naglasila je ona.

Kazala je kako vjeruje da će ovaj način novinarstvo uspjeti da zauzme mjesto u društvu koje mu pripada i da će se, nakon što su prošle godine napredovali na listi Reportera bez granica, taj trend nastaviti.

“Svim crnogorskim novinarkama i novinarima, urednicama, urednicima i osnivačima medija čestitamo Dan slobode medija uz uvjerenje da zajedničkim naporima možemo stvoriti ambijent u kojem ćemo zaštitu slobodu medija, potvrditi vitalnu važnost slobode izražavanja i oblikovati budućnost u kojoj su ljudska prava u centru donošenja odluka na nacionalnom i lokalnom nivou”, zaključila je Vlaović.

Bonus video: