Javnom servisu 40 miliona eura do 2020.

TVCG naredne tri godine treba da emituje najmanje 51 odsto sopstvenog programa
3 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2017. 18:23h

Vlada će u naredne tri godine sa skoro 40 miliona eura finansirati Javni servis, a on će iz državnog budžeta dodatno dobiti i 15,7 miliona eura za digitalizaciju produkcionih kapaciteta.

Novac za digitalizaciju je već opredijeljen, ali bi Vlada trebalo da odobri i dodatna sredstva za taj projekat vrjedan 17,8 miliona. Dodatno je na čekanju i odobrenje sredstava za digitalizaciju programskog arhiva, koji će građane koštati 2,15 miliona eura.

Navedeni iznosi dio su Predloga ugovora o pružanju javnih usluga između RTCG i Vlade Crne Gore za period 2018. do 2020, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Savjeta RTCG, 12. septembra.

Komentarišući predlog član Savjeta RTCG Goran Đurović kazao je “Vijestima” da je taj dokument “besmislen”.

“Ugovor sa Vladom je ispunjavanje nepotrebne forme i besmislen je jer ne predviđa sankcije za nesprovođenje obaveza, niti mogućnost raskida. Vlada zapravo treba da prihvati sve što predloži RTCG, jer bi, ukoliko bi htjela da utiče na obim programskih sadržaja, preuzela nadležnosti Savjeta RTCG”, rekao je on.

Đurović je podsjetio da je prilikom usvajanja izmjena Zakona o javnim servisima, predlagač ignorisao mišljenje Evropske radiodifuzne unije (EBU) i domaće javnosti da ugovorni odnosi RTCG i Vlade nisu neophodni, “jer sam Zakon uređuje odnose i poziciju RTCG”.

Prema predlogu ugovora najviše sredstava iz budžeta, Javnom servisu biće opredijeljeno 2020 - 13.609.200 eura. U toku sljedeće godine, RTCG će iz budžeta biti finansiran sa nešto više od 12,5 miliona eura, dok će godinu kasnije, za realizaciju programskih obaveza za Javni servis biti opredijeljeno 13.116.600 eura.

Prema ugovoru, vijesti i drugi informativni sadržaji biće dominantan dio svih programa Javnog servisa, osim u slučaju radija, gdje je predviđeno da najmanje 50 na prvom, odnosno 70 odsto na drugom programu budu muzički sadržaji.

U slučaju TV programa, u cilju intenzivnijeg praćenja procesa evropskih integracija, u planu je dinamičnije izvještavanja iz Brisela.

Predviđeno je da TVCG u naredne tri godine emituje najmanje 51 odsto programa iz sopstvene produkcije. Poslije informativnih sadržaja, procentualno je, prema planu, najzastupljeniji kulturno-umjetnički program. Na oba programa TVCG programa za djecu i mlade je planirano tri odsto - koliko i promotivnih sadržaja.

U tehnološkom smislu, u narednom periodu, planirano je unapređenje mobilnih aplikacija Javnog servisa.

“Aplikacije su izrađene prije više od dvije godine, a u međuvremenu je industrija mobilnih aplikacija napredovala neočekivanom brzinom. Ideja je da se dizajn aplikacija usklađuje s dizajnom portala, kao i da aplikacije međusobno dijele koncepte realizacije, što sada nije slučaj“.

Bonus video: