Pljevlja: Nezapamćena suša i košnice olakšala

“Pčelarstvo dobija ulogu liderstva u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori”
1 komentar(a)
Izložba meda Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Izložba meda Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.09.2017. 18:26h

Izložba meda i pčelarske opreme, na kojoj je učestvovalo četrdesetak izlagača iz Crne Gore, Srbije i BiH, održana je juče u centru Pljevalja.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Mirko Đačić kazao je da ta sredina godinama ima ozbiljnu proizvodnju meda.

“Ove godine, istina, pčelari se ne mogu pohvaliti značajno proizvedenom količinom meda. Priroda je uradila svoje, uslovi nisu bili najpovoljniji, ali to naravno nije obeshrabrilo naše pčelare koji su se pripremili za predstojeću zimu na najkvalitetniji način da bi čekali sljedeću sezonu za koju vjeruju da će biti bolja“.

Na području pljevaljske opštine ima oko 300 domaćinstava koja se bave pčelarstvom, sa oko 3.500 pčelinjih društava.

Izložba se organizuju s ciljem uspostavljanja bliže saradnje između pčelara, pčelarskih udruženja i efikasnije povezanosti proizvođača i potrošača.

Direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica kazala je da je zadovoljna što je ovogodišnja manifestacija bolje posjećena od prošle, iako je ova godina bila teška za pčelare.

„Vidim da svake godine se povećava i ponuda crnogorskih pčelara, da imamo sve više proizvoda, da to nije samo med, što je zaista dobro, a isto što je zaista važno da se vidi napredak kad je pitanju marketing i pakovanje proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore pomoglo pčelare da prevaziđu ovaj teški period ljetnje suše. Pomoć se ogledala u invertnom sirupu i nadamo se da je to bilo značajno kako bi se naši pčelari pripremili za zimu”. Zajedno radimo i na geografskoj zaštiti našeg crnogorskog meda, što je veoma važno kako bi se bolje plasirao van granica Crne Gore“.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić pčelare je nazvao porodicom koja se mora zajedno njegovati i čuvati.

„Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija jednu novu formu razvoja, dobija ulogu liderstva u oblasti poljoprivredne proizvodnje i mnogo je razloga koji navode na takav zaključak.... Upravo današnja manifestacija se realizuje u okviru projekta pčelarstvo bez granica koje se finansira kroz IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore. Ukupna planirana vrijednost ovog projekta u Crnoj Gori je 185.000 eura od čega EU finansira 85 odsto“.

Miljanić je poručio pčelarima da novi izazovi traže da rade više, bolje i savremenije.

Najmlađi profesionalni pčelar u Crnoj Gori Radoslav Zečević i ove godine je izložio svoje proizvode. Nedavno je završio osnovne studije na Biotehničkom fakultetu, a pčelarstvom je počeo da se bavi prije 14 godine. Počeo je sa šest pčelinjih društava, a danas ima pčelinjak od 130 pčelinjih zajednica. Kaže da je rekorder u proizvodnji matične mliječi, a bavi se i proizvodnjom matica.

Regionalnu izložbu organizovao je Sekretarijat za privredu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. U kulturno-zabavnom dijelu manifestacije učestvovali su KUD “Volođa”, KUD Pljevlja, Gradski tamburaški orkestar i mališani iz vrtića “Eko - bajka”.

Bonus video: