Božović podnio zahtjev da mu se omogući potpisivanje plata

Plate su prije prvomajskih praznika jedino isplatile opštinska firma Mediteran reklame, dok Komunalno preduzeće, Vodovod i kanalizacija, a prvobitno i Turistička organizacija Budva tada nisu, jer se menadžment tih kompanija iz Demokratskog fronta "solidarisao"

49475 pregleda 365 reakcija 94 komentar(a)
Božović, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Božović, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Ažurirano: 06.05.2023. 14:48h

Uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović je 2. maja posredstvom advokata podnio zahtjev sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici da mu se omogući potpisivanje platnih lista za april tekuće godine.

To je "Vijestima" nezvanično potvrđeno u Opštini Budva.

Zahtjev je podnijet uoči prvog radnog dana nakon prvomajskih praznika, a zarada zaposlenima mora biti utvrđena i isplaćena do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Ako se odobri zahtjev i Božović potpiše platne liste, riješiće se blokada u kojoj se našla lokalna uprava i omogućiti da 1.000 radnika lokalne administracije, javnih ustanova, službi, te lokalnog javnog servisa primi aprilsku zaradu.

Plate su prije prvomajskih praznika jedino isplatile opštinska firma Mediteran reklame, dok Komunalno preduzeće, Vodovod i kanalizacija i Turistička organizacija Budva tada nisu, jer se menadžment tih kompanija iz Demokratskog fronta "solidarisao".

Turistička organizacija Budva je u međuvremenu, zarade isplatila u četvrtak, 4. maja.

U podnesku se, kako je "Vijestima" rečeno, navodi da se aktuelnom predsjedniku Opštine omogući neposredno potpisivanje službenih dokumenata vezanih za obračun zarada zaposlenih lica u lokalnoj administraciji kao i svim primaocima zarade i drugih primanja po osnovu rada u subjektima kojima Opština Budva vrši mjesečni prenos sredstava radi isplate zarada.

S obzirom na to da je predsjednik Opštine jedini izvršilac budžeta ovo je jedini način da zaposleni u lokalnoj upavi, preduzećima i javnim ustanovama prime zaradu u trenutnoj situaciji.

Očekuje se da u narednim danima Viši sud donese odluku po ovom pitanju, jer odgovor još uvijek nije dostavljen ni njemu ni njegovim advokatima.

Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

Njemu je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio pritvor do 30 dana, na predlog Specijalnog državnog tužilaštva.

Jovanović: Božović dokazao da mu je interes građana Budve, zaposlenih u lokalnoj upravi, preduzećima i javnim ustanovama, kao i njihovih porodica, na prvom mjestu

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Nikola Jovanović saopštio je da Božović podnošenjem zahtjeva dokazao da mu je interes građana Budve, zaposlenih u lokalnoj upravi, preduzećima i javnim ustanovama, kao i njihovih porodica, na prvom mjestu i da čini sve što je moguće da u datim okolnostima lokalna uprava funkcioniše.

Jovanović
Jovanovićfoto: TV Vijesti

"Postupajući po zahtjevu predsjednika Opštine, starješine organa u lokanoj upravi, pripremili su obračun zarada i druga službena dokumenta koja su neophodna za isplatu zarada. Kompletna dokumentacija za isplatu zarada i drugih neophodnih finansijsih naloga koji su nužni za funkcionisanje lokalne uprave su dostavljeni Višem sudu u Podgorici na dalje odlučivanje i postupanje 5. maja 2023. godine. Na ovaj način predsjednik Opštine je u potpunosti ispoštovao sve zakonom utvrđene obaveze iz svoje nadležnosti kao izvršioca budžeta i jedinog odgovornog lica koje predstavlja i zastupa opštinu. Pored dokumentacije koja se odnosi na zarade, dostavljena je i druga službena dokumentacija čije potpisivanje ne trpi odlaganje", istakao je Jovanović u saopštenju.

On je dodao da imajući u vidu da u konkretnom slučaju postoje razlozi hitnosti, očekuju od Višeg suda da postupi u što kraćem mogućem roku i pozitivno riješi, kako je kazao "zakoniti zahtjev predsjednika Opštine".

"Svi zahtjevi i službena dokumenta su preko pisarnice Višeg suda dostavljeni sudiji za istragu Suzani Mugoši koja je postupajući sudija u konkretnoj stvari oko odlučivanja da li će predsjedniku Opštine biti omogućeno Ustavom i zakonom zagarantovano pravo da potpisuje službenu dokumentaciju i time bude omogućeno da zaposleni prime svoje zarade", kazao je Jovanović.

Bonus video: