SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo preporučili istrage o policijskoj torturi u Crnoj Gori

Vijetnam je ukazao na značaj fer pristupa tržištu rada. Iz Venecuele su predložili kazne za sve policajce koji zloupotrebljavaju ovlašćenja

7789 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Ujedinjeno Kraljevstvo preporučili su da Crna Gora sprovede istrage o policijskoj torturi i istakle njihov značaj na Četvrtom univerzalnom periodičnom pregledu Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji se održava danas u Ženevi.

Uoči sjedice predstavljeni su izvještaji o stanju ljudskih prava koje su pripremili Vlada Crne Gore i nevladine organizacije, a ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je u uvodnom obraćanju poručio da je Crna Gora nastavila reforme u sudstvu, te nastavila jačanje normativnog, institucionalnog i strateškog okvira za poštovanje ljudskih prava.

Istakao je i da je nastavljena borba protiv korupcije.

"Crna Gora trenutno radi set novih medijskih zakona, uključujući medijsku strategiju, što će obezbijediti veću slobodu izražavanja i bezbjedno okruženje za novinare", rekao je Đeka, prenosi RTCG.

Osvrćući se na vršnjačko nasilje, Đeka je rekao da se povećava broj policajaca koji prate dešavanja u školama.

Predstavnici država članica UN postavljaju pitanja crnogorskoj delegaciji o stanju ljudskih prava u zemlji.

Argentina je predložila istrage i kazne za slučajeve diskriminacije protiv manjina i ranjivih grupa. Traže i istrage i kazne za one koji su počinili ratne zločine. Albanija je pozdravila napredak Crne Gore, a posebno plan za primjenu Istanbulske konvencije i strategije za rodnu ravnopravnost.

Kažu i da Crna Gora treba da poveća učešće manjinskih zajednica u pravosuđu, uz povećanje broja žena u Skupštini Crne Gore.

Vijetnam je ukazao na značaj fer pristupa tržištu rada. Iz Venecuele su predložili kazne za sve policajce koji zloupotrebljavaju ovlašćenja.

Uzbekistan je preporučio snažnije mjere protiv siromaštva u Crnoj Gori. Urugvaj je predložio snažniju kampanju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

SAD su pozdravile krivično gonjenje odgovornih za visoku korupciju, a naglasile i kritični značaj istraga o napadima na novinare i o policijskoj torturi, uz zaštitu manjinskih prava. Oni su istakli da je važno obezbijediti pristup pravdi za sve žrtve diskriminacije.

Ujedinjeno Kraljevsto pozdravilo je borbu protiv organizovanog kriminala, a preporučili su i da se sprovedu nezavisne istrage o policijskoj torturi. Zatražili su punu zaštitu za novinare.

Turska je, u konstruktivnom duhu, predložila da se omogući pristup pravdi žrtavama torture i trafikinga ljudi, kao i da se spriječi diskriminacija prema ranjivim grupama, posebno migrantima.

Hrvatska: Sprovesti istrage o ratnim zločinima

Hrvatska je ohrabrila Vladu Crne Gore da primijeni zakonodavni okvir za zaštitu manjina. Takođe, kako su naveli, treba nastaviti sa pravosudnim reformama, kao i da se djelotvorno istraže ratne zločini, te da se nadoknadi šteta žrtvama kršenja ljudskih prava.

Kostarika je predložila jačanje kancelarije Ombudsmana, kao i mjere za punu integraciju Roma i Egipćana u društvo. Predložili su usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti djece.

Delegacija Kine preldožila je jačanje mjera na snaženju institucija i prevenciji govora mržnje. Kanada je predložila da se Crna Gora pozabavi nedostatkom rezultata u istragama o napadima na novinare, te da se na taj način osnaži sloboda medija i sigurnost novinara.

Holandija je ukazala na značaj borbe protiv homofobije, kao i pravnu pomoć žrtavama rodno zasnovanog nasilja.

Nepal je predložio mjere za sprečavanje disriminacije i punu integraciju manjina.

Luksemburg je zatražio preduzimanje mjera za punu zaštitu novinara. Litvanija je ukazala na potrebu podizanja svijesti u društvu o prevenciji torture. Libija je ukazala da treba primjenjivati mjere za prevenciju porodičnog nasilja.

Italijanska delegacija preporučila je mjere za jačanje sigurnosti novinara, kao i reforme u pravosuđu, kako bi se došlo do nepristrasnog sudstva. Posebno su naveli slučajeve torture, koje, kako su naveli, treba da ispituje nezavisno tijelo.

Irska se založila za kriminalizaciju svih oblika braka osoba koje nijesu navršile 18 godina godina.

Delegacija Iraka pohvalila je saradnju Crne Gore i UN, a predložila je da Crna Gora nastavi da poboljšava uslove za zatvorenike.

Njemačka je preldožila oštrije kazne za napade na novinare. Brinu zbog nedostatka napretka u sprečavanju nasilja nad ženama. Predlažu istrage o slučajevima moguće torture, te obezbjeđivanje ranijih preporuka Venecijanske komisije i Grupe država za borbu protiv korupcije (GREKO) koje dosad nijesu primijenjene.

Gruzija se založila za veća prava osoba sa invaliditetom.

U nastavku interaktivnog dijaloga, Gambija se založila za veću integraciju manjinskih zajednica u crnogorsko društvo.

Tužilaštvo hitno reaguje u slučajevima moguće torture

Predstavnik Ministarstva kulture i medija Đorđije Drinčić kazao je da su državni organi pojačali napore da se otkriju napadači na novinare. On je rekao da je u slučaju ubistva Duška Jovanovića formirano nekoliko predmeta u tužilaštvu, na bazi potencijalno novih informacija. Ukazao je da je predmet o slučaju napada na Oliveru Lakić proglašen tajnim, pa Komisija za praćenje istraga napada na novinare ima ograničene mogućnosti po tom pitanju.

Kako je rekla Bojana Bandović iz Vrhovnog suda, u toku je suđenje u jednom predmetu povodom optužbi za ratni zločin.

"Po tužbama za naknadu štete, od 2018. godine do 2022. godine sudovi su donijeli 62 presude", rekla je Bandović.

Predstavnica Višeg državnog tužilaštva Danka Ivanović Đerić kazala je da tužilaštvo hitno reaguje kada su pitanju slučajevi moguće torture. Kako je rekla, od 1. januara 2022. godine do 1. marta ove godine formirano je 28 krivičnih predmeta protiv 67 poznatih policajaca, a u toku je izviđaj u deset predmet i istraga protiv osam osoba.

"Od 1. oktobra prošle godine do 31. marta ove godine sudovi su imali u radu 30 predmeta protiv 49 okrivljenih policijskih službenika zbog mogućeg zlostavljanja", kazala je Ivanović Đerić.

Iz Skupštine Crne Gore izrazili su nadu da će opet početi sa radom Odbor za izbornu reformu.

Jačati kapacitete tužilaštva

Odgovarajući na pitanja delegacija država članica UN, predstavnik Vlade Momir Jauković rekao je da su u toku reforme u sudstvu, kao i da je izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu 2021. godine poboljšan rad tužilaštva i Tužilačkog savjeta, što je dovelo do sprečavanja politizacije i jačanja borbe protiv korupcije. Pomenuo je i predlog zakona kojim se reguliše pitanje imovine stečene kriminalom.

"Nastavićemo da jačamo kadrovske i institucionalne kapacitete tužilaštva", rekao je Jauković.

Peru je predložio efikasne sankcije za govor mržnje i diskriminaciju, kao i da se pobošlja pristup pravdi osobama koje su ranjivom položaju, kao što su žene i djevojčice.

Po mišljenju Estonije, počinoce napada na novinare treba izvesti pred lice pravde.

Kipar je predložio mjere za jačanje slobode medija i bezbjednost novinara.

Bonus video: