Mještani Bijedića kod Bijelog Polja blokirali koncesionara kamenoloma

“Pod hitno zaustaviti uništavanje nalazišta i Bijedića”

22616 pregleda 79 reakcija 15 komentar(a)
Mještani blokirali put u naselju Bijedići kod Bijelog Polja, Foto: Jadrankla Ćetković
Mještani blokirali put u naselju Bijedići kod Bijelog Polja, Foto: Jadrankla Ćetković

Mještani Bijedića kod BIjelog Polja, u kojem se nalazi poznato arheološko nalazište iz neolita blokirali su danas put koncesionaru kamenoloma, firmi Elas, vlasnika Šućra Omerovića, tražeći raskid ugovora.

Oni su poručili da neće stati sa svakodnevnim protestima i blokadom puta, te da će, ukoliko Vlada Crne Gore ne reaguje, u ponedjeljak blokirati magistralni put Bijelo Polje – Prijepolje.

Mještani du ogorčeni zbog započetih građevinskih radova na lokalitetu Ober, koji se nalazi uz nalazište iz neolita, staro 6 500 godina, ali i u blizini glavnog vodovoda za naselje Gubavač.

Bageri nastavljaju da rade
Bageri nastavljaju da radefoto: Jadrankla Ćetković

Krsto Tvrdišić je kazao da su se mještani okupili da zaštite nalazište, selo Bijediće, Voljavac i sva okolna mjesta, kao i Bistricu. “Naše mjesto Bijediće kao što vidite je napadnuto sa raznim mašinama gdje se vrši eksploatacija bez dozvole i ekološke saglasnosti od strane bjelopoljske firme Elas.

S obzirom da kao što vidite ovdje se nalazi rijeka, izvor vodovoda Bistrice, arheološko nalazište, naša imanja, pećine. Pri tom, niko nas nije ni obavijestio, niti konsultovao oko svega”, kazao je Tvrdišić.

On je naglasio da neko želi da iseli stanovnike, jer je ovo plan za uništenje sela i ljudi koji žive ovdje.

“E mi danas sa ovog mjesta poručujemo da nas više niko neće iseliti da ćemo braniti ovo naše i životima sko treba, “kazao je on, ističući da su mještani počeli prikupljanje potpisa za građansku inicijativu pod nazivom “Zaštitimo Bijediće”.

Bageri nastavljaju da rade
Bageri nastavljaju da radefoto: Jadranka Ćetković

Mještani pozivaju vlasnika firme Elas da povuče mašine i prekine radove, a Ministarstvo kapitalnih investicija da ukine datu koncesiju.

“S obzirom da smo informisovani da je firma Elas morala u periodu od godinu dana da završi istraživanje i svi potrebnu dokumentaciju, ista to nije uradila pa nam nije jasno ko je iz državnih institucija zažmurio i pustio ga da započne radove bez potrebnih dozvola i saglasnosti posebno ekološke saglasnosti, zato pozivamo nadležne inspekcije, posebno ekološku jer se ovde uništava zivotna sredina da odmah reaguje i zaustavi ovde radovi. Pozivamo i Opštinu Bijelo Polje takođe da odmah reaguje, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija”, kazao je Tvrdišić.

Mještani su ogorčeni saznanjem da je kocnesiju potpisala Vlada, odnosno ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ističući da se radovi izvode pod velom geoloških istraživanja.

Vlasnik “Elas-a” Šućro Omerović je kazao za “Vijesti” da ima sve potrebne saglasnosti i dozvole, koje su im potrebne u ovoj fazi, podsjećajući da je ugovor potpisan na 30 godina a da mu ekološka saglasnost u prvoj fazi, odnosno godini, nije potrebna.

Bonus video: