Obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

U Drugom svjetskom ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procjene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona

22501 pregleda 241 reakcija 25 komentar(a)
Počasna paljba juče na Gorici, Foto: Predsjednik Crne Gore
Počasna paljba juče na Gorici, Foto: Predsjednik Crne Gore
Ažurirano: 09.05.2023. 19:41h

U brojnim državama svijeta i u Crnoj Gori danas se slavi Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Uz to, evropske zemlje danas obilježavaju i Dan Evrope.

Juče je u Podgorici, povodom Dana pobjede nad fašizmom, izvršena počasna paljba sa brda Gorica. Čestitke povodom 9. maja danas su uputili i najviši državni zvaničnici.

Živković: Dan pobjede nad fašizmom da bude podsjetnik da cijenimo i branimo toleranciju i zajedništvo

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da nam Dan pobjede nad fašizmom bude podsjetnik da trebamo uvijek cijeniti i braniti vrijednosti poput tolerancije, solidarnosti i zajedništva.

"Želim svima čestitati 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Ovaj dan nam donosi priliku da se prisjetimo herojskih podviga i žrtava naših predaka koji su se borili za slobodu i mir", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Živković ističe da vjeruju u mudrost i snagu današnjih generacija, da se izbore za društvo neopterećeno bilo kakvim tenzijama i razlikama.

Živković
Živkovićfoto: Demokratska partija socijalista

"Radimo zajedno kako bi Crna Gora postala članica EU, čime ćemo ostvariti san svih generacija koje danas žive u Crnoj Gori. Srećan Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope", zaključio je Živković

Vuković: Iz njihovih rana je potekla sloboda u kojoj uživamo, učiniti sve da dokažemo da smo dostojni njihove žrtve

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković je zajedno sa predstavnicima Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) položio vijenac na Spomenik palim borcima pod Trebjesom, povodom Dana pobjede nad fašizmom.

"Tom prilikom, Vuković je istakao da uvijek i na svakom mjestu moramo pokazivati prvrženost idealima za koje su se borili naši preci i na kojima je izgrađena naša zemlja", navodi se u saopštenju Skupštine opštine Nikšić.

Vuković
Vukovićfoto: Skupština opštine Nikšić

Kako kaže Vuković, iz njihovih rana potekla je sloboda u kojoj mi danas uživamo.

"Stoga, moramo činiti sve da dokažemo da smo dostojni njihove žrtve, te da je njihov slobodarski duh i danas i te kako živ", istakao je on.

"Njihovi 'svijetli grobovi' nepogrešivo nas usmjeravaju da koračamo pravim putem, duboko uvjereni da je samo antifašistička, pravedna i slobodna Crna Gora – sigurna kuća za sve nas", zaključio je Vuković.

Tošić: Pljevlja su dala veliki doprinos u borbi protiv okupatora i velike žrtve naših predaka uzidane su u temelje vrijednosti i tradicije

Predsjednica Skupštine opštine (SO) Pljevlja Jovana Tošić čestitala je građanima Pljevalja 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

"Velika mi je čast da svim sugrađanima čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Pljevlja su dala veliki doprinos u borbi protiv okupatora i velike žrtve naših predaka uzidane su u temelje vrijednosti i tradicije i učinile da i danas postoji i živi duh slobodarstva. Nakon 78 godina od pobjede nad fašizmom, i dalje nastavljamo put koji nam je ostavljen u nasljeđe a obaveza je mladih da nastave i njeguju ideal pravde i slobodoljublja", navela je Tošić u čestitki.

Vučinić: 9. maj je datum koji simbolizuje slom najvećeg zla u istoriji čovječanstva

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić položio je vijenac na spomenik narodnoj heroini Milici i braći Vučinić povodom Dana pobjede, saopšteno je iz Radničke partije.

Maksim Vučinić
foto: Radnička partija

"9. maj je datum koji simbolizuje slom najvećeg zla u istoriji čovječanstva. Takođe dan kada se moramo sjetiti onih koji su prvi prepoznali zlo koje je nosila okupacija naše zemlje od strane Sila Osovine. Prvi značajan ustanak u porobljenoj Evropi desio se u Crnoj Gori. Opštenarodni ustanak, hrabrost i odlučnost osvjedočenog slobodarskog naroda Crne Gore podigao je posrnuli moral i dao primjer svim evropskim narodima. Te vrijednosti koje su naši preci u borbi iskovali i danas su od najvećeg značaja za naš narod", istakao je Vučinić.

Položili vijence na Spomenik palim borcima u Kolašinu

Povodom 9. maja - Dana pobjede, vijence na Spomenik palim borcima na Trgu boraca u Kolašinu, položila je delegacije Opštine Kolašin, na čelu sa poptredsjednicima Vasilijem Ivanovićem i Miodragom Bulatovićem, kao i predsjednik Skupštine opštine Vasilije Bulatović.

vijenac kolašin
foto: Opština Kolašin

Vijence su položile i delagacije Vojske Crne Gore i Udruženja boraca narodnosolobodilačkog rata i antifašista (UBNOR) iz tog grada, kao i pojedini građani.

Bošnjak: Crna Gora dala veliki doprinos afirmaciji temeljnih vrijednosti EU

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da Crna Gora, iako geografski mala država, "kroz dugački istorijski kontinuum, nemalim žrtvama u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma, svojim hrabrim i odvažnim primjerom i djelovanjem", dala veliki doprinos afirmaciji temeljnih vrijednosti Evropske unije, u kojoj prepoznaje nedvosmisleno svoju budućnost.

Branka Bošnjak
foto: Luka Zeković

„Nije slučajnost što se dvije velike istorijske prekretnice vezuju za isti dan, 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Prvi se simbolički vezuje za prve korake u nastanku EU, a drugi, za poraz nacističke ideologije, što je jasna poruka da se samo u jedinstvu, toleranciji, kulturološkoj i nacionalnoj raznorodnosti i saradnji može graditi konstruktivno društvo i politički entitet kakav danas prepoznajemo u EU.

"Sa druge strane, ovaj dan nas i opominje i podsjeća na sve ono što je prethodilo pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i što je ispisalo sive stranice istorije u kojima hladnom statistikom nestaju milioni ljudskih žrtava, milioni prilika, darova i volja za životom, nečijih kćeri, sinova, očeva, majki, prijatelja, djece... Zato je važno da ne zaboravimo istorijske poruke i njihova istinska značenja, da ne zaboravimo ono što smo morali da naučimo kroz stradanje, patnju, krv i muku i da gradimo budućnost EU, u kojoj nedvojbeno vidimo svoj put, stremeći idealima dobra, pacifizma, političkog pluralizma, međuetničke i inetrkulturalne tolerancije i jedinstva, demokratije. Da se borimo protiv pošasti nasilja, diktature, centralizma, radikalnog autoritativnog nacionalizma, šovinizma, ekstremizma i svih onih devijantnih društvenih i ideoloških pojava koje se na kraju uvijek pretvaraju u kiklope koji bespoštedno odnose ljudske živote. Da se borimo za ideale oplemenjenog čovjeka i društva, nauku, kulturu, umjetnost, ali i društvo vladavine prava i socijalne pravde, boljih ekonomskih prilika i blagostanja.

"Crna Gora i u svom aktuelnom, ali i u svom istorijskom kodu, stremi vrijednostima EU. Iako geografski mala država, kroz dugački istorijski kontinuum, nemalim žrtvama u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma, svojim hrabrim i odvažnim primjerom i djelovanjem, dala je veliki doprinos afirmaciji temeljnih vrijednosti EU, u kojoj prepoznaje nedvosmisleno svoju budućnost. Zato, u ime Skupštine Crne Gore, i u svoje ime, čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, sa željom da nam ovi veliki datumi uvijek budu i ponos, simbolički orijentir u našim političkim i ideološkim stremljenjima, ali i nezaborav jednog mračnog istorijskog poglavlja, opomena u vremenima izazova da se pred pravim vrijednostima korača hrabro i beskompromisno, sa nadom, vjerom i optimizmom", saopštila je potpredsjedncia Skupštine.

Šehović: Oduprijeti se nasrtajima na ključne spoljnopolitičke prioritete

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da se Crna Gora mora oduprijeti nasrtajima na svoje ključne spoljnopolitičke prioritete, koji će, kako je kazao, u narednom periodu posebno jačati.

Damir Šehović
foto: Boris Pejović

"Danas svijet obilježava jedan od najslavnijih i najvažnijih datuma, Dan pobjede nad fašizmom, u cilju podsjećanja na milionske žrtve jedne stravične ideologije, te samim tim i na činjenicu da je pitanje ideologije zapravo pitanje elementarnih vrijednosti na kojima počiva pojedinac, politika i država.

"Ovaj dan podsjeća nas i da je istina davno povukla liniju između onih koji su bili na pravoj i onih koji su bili na pogrešnoj strani istorije. Ne dozvoliti da se ta linija zamagli, zločinački postupci i ideologije dožive revizionizam, a pojedinci rehabilituju, pitanje je lične časti, kao i razumijevanja praktičnih opasnosti od takvih nasrtaja na istoriju.

"Upravo na ideji zajedništva oko pravih vrijednosti umjesto podjela, dočekujemo još jedan od najvažnijih datuma, Dan Evrope. Šumanova deklaracija pokazala je svijetu mudrost ekonomskog i drugih vidova približavanja, kao superiorne politike u odnosu na razjedinjujuću, nasilnu i reteogradnu.

"Superiornosti te politike mora se sada posebno podsjetiti Crna Gora, koju na svakom koraku ubjeđuju u alternative evropskom putu, koji alternative nema. Stoga se moramo oduprijeti nasrtajima na svoje ključne spoljnopolitičke prioritete, koji će u narednom periodu posebno jačati.

"Građanima Crne Gore zato čestitam Dan pobjede i Dan Evrope, koji treba da budu povod za slavlje, ali... i svojevrsna opomena", saopštio je Šehović.

Đurašković: Posvećeno raditi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU

Svojom vjekovnom borbom za slobodu, Cetinje je kao bastion građanske Crne Gore zadivilo svijet kao prvo mjesto u kojem je podignut opštenarodni ustanak protiv fašizma i nacizma na prostoru porobljene Evrope, paleći time luču slobode u odbrani univerzalnih vrijednosti antifašizma, kazao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković u čestitki građanima povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Nikola Đurašković
foto: Prijestonica Cetinje

"Zato je naša dužnost da kao Grad heroj i pobjednik poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine 9. maja dobijene u nasljeđe od najhrabrijih šćeri i sinova ove zemlje, koji su svoje živote dali za odbranu slobode, časti i mira tokom antifašističke borbe. Danas se posebnim pijetetom sjećamo i miliona žrtava, svih onih heroina i heroja koji su u ime odbrane čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti ugradili svoje živote u temelje moderne Evrope.

"Uvjeren sam da ćemo poštujući ljudska prava, dostojanstvo i slobode svakog pojedinca, posvećeno raditi na ispunjavanju uslova za uspješno pristupanje najprosperitetnijoj zajednici država, čuvajući svoje antifašističko nasljeđe kao skup progresivnih ideja i vrijednosti.

"U to ime, vodeći računa o solidarnosti, ravnopravnosti i težnji za očuvanjem mira i prosperiteta naše države kao buduće članice evropske porodice naroda, još jednom vam čestitam jedan od najznačajnijih datuma evropske i svjetske istorije", naveo je on u čestitki.

Raičević: Potrebna još snažnija posvećenost slozi

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković položili su danas vijenac na spomen obilježje u Domu revolucije povodom 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Raičević je poručio da je značaj obilježavanja Dana pobjede utoliko veći ukoliko se uzme u obzir broj barskih rodoljuba koji su, "kao dio fronta hrabrih, časnih i odlučnih, položili svoje živote za slobodu i doprinijeli sveukupnoj pobjedi i odbrani civilizacijskih tekovina".

Bar vijenac
foto: Opština Bar

Raičević je, kako je saopšteno iz Opštine, istakao da je, u vremenima relativizacije svih vrijednosti, potrebna još snažnija posvećenost slozi i "njegovanju neprolazne antifašističke ideologije, ​kao temelja naše budućnosti u porodici evropskih naroda".

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković podsjetio je na učešće Baranki i Barana u "slavnoj narodno-oslobodilačkoj borbi i važnost sjećanja na sve žrtve koje su Bar i Crna Gora podnijeli u II svjetskom ratu, a zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi."​

Ibrahimović: Politika pomirenja najvažniji zadatak svih odgovornih činilaca društva

Očuvanje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore najvažnija je vrijednost za koju se moramo svi zajedno boriti, i zato je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope za nas putokaz da punopravno članstvo Crne Gore u EU nema alternativu, poručio je u čestitki povodom 9. maja lider Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

Ervin Ibrahimović
foto: Boris Pejović

“Politika pomirenja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja, najvažniji je zadatak svih odgovornih činilaca društva. Borba za građansku, antifašističku i evropsku Crnu Goru je ujedno i borba za Crnu Goru koja je zajednička država svih nas koji u njoj živimo, stabilna, ravnopravna, moderna i prosperitetna. Svim građanima Crne Gore čestitamo 9. maj, Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope", naveo je Ibrahimović.

Stjepović: Vrijednosti 9. maja da budu podstrek na zajedničku borbu protiv ekstremizma i diskriminacije

Delegacija u sastavu: potpredsjednik Opštine Danilovgrad Duško Stjepović, predsjednik Skupštine opštine Velimir Đoković i komandant kasarne u Danilovgradu, potpukovnik Miloš Gačević, položila je danas vijenac na Spomenik palim borcima, na Trgu 9. decembar u Danilovgradu.

Stjepović je istakao značaj kulture sjećanja na žrtve borbe protiv fašizma i sveukupnu antifašističku tradiciju Danilovgrada i Crne Gore, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

dg vijenac
foto: Opština Danilovgrad

“Širom naše opštine rasuti su spomenici i stratišta koja i danas svjedoče i koja će ostati svjedočanstvo za vjekove pred nama o velikoj borbi Bjelopavlića i Katunjana protiv najvećeg zla u čovječanstvu, nad kojim su naši hrabri i besmrtni preci odnijeli odlučujuću pobjedu upravo na današnji dan”, istakao je on.

Stjepović je izrazio i očekivanje da će" vrijednosti 9. maja, kao jednog od najznačajnijih datuma u evropskoj istoriji", i u sadašnjem trenutku biti podstrek na zajedničku borbu protiv svih oblika ekstremizma, netolerancije i diskriminacije, i izgradnju "svjetlije i pravednije budućnosti za sve".

“Zbog svega navedenog, naš put u Evropsku uniju, koja je nastala na ideji antifašizma i pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, nije ništa drugo do potvrda našeg stremljenja da vrijeme u kojem živimo oplemenimo vrijednostima koje se neizostavno vežu za današnji datum.”

Predstavnici Opštine Danilovgrad i Vojske svim građankama i građanima čestitali su Dan pobjede i Dan Evrope.

Forum mladih SDP-a: Zajedno raditi na promociji evropskih vrijednosti

Delegacija Foruma mladih SDP-a, koju su činili predsjednica Foruma mladih Jovana Marković, potpredsjednica Dunja Dragović, međunarodni sekretar Samir Škrijelj i generalni sekretar Edon Čauši, položila je vijenac na Spomenik Partizanu-borcu, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Danom kada je okončan Drugi svjetski rat u Evropi je, kako su naveli, poražen jedan od najmračnijih i najokrutnijih režima u istoriji čovječanstva.

SDP vijenac
foto: SDP

"Ovo je dan kada se sjećamo hrabrih ljudi koji su se borili protiv fašističke agresije, žrtvovavši svoje živote u borbi za slobodu, demokratiju i ljudska prava. Sjećamo se onih koji su bili zatvarani, mučeni i ubijani zbog svoje nacionalnosti, vjere, političkog uvjerenja ili seksualne orijentacije. Slavimo pobjedu nad fašizmom, prisjećajući se doprinosa Crne Gore u borbi protiv fašizma, njenih boraca koji su se hrabro borili za slobodu i dostojanstvo.

"Ovaj dan pruža nam priliku da se osvrnemo na naše evropsko nasljeđe i vrijednosti koje su nastale kao posljedica naše slavne istorije. Danas se Crna Gora, kao i ostatak svijeta, suočava sa sve većim izazovima u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti. Stoga je od ključne važnosti da zajedno radimo na promociji evropskih vrijednosti i izgradnji održive i inkluzivne budućnosti, posebno za mlade generacije koje će tu budućnost oblikovati", navodi se u saopštenju Foruma mladih SDP-a.

Iz tog stranačkog tijela su izrazili "duboko poštovanje i zahvalnost" svima koji su se borili protiv fašizma. "Danas se zajedno radujemo i slavimo pobjedu nad fašizmom, ali se i obavezujemo da ćemo, kao mladi koji dijele socijaldemokratsku ideologiju, raditi na tome da se ovakve strahote ne zaborave, a samim tim i nikad ne ponove. Smrt fašizmu, sloboda narodu", zaključuje se u saopštenju.

Radojević: Najbolji sinovi i kćeri Crne Gore dali život za pobjedu nad najvećim zlom

Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore kazao je da 9. maj podsjeća na "veličanstvenu pobjedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji ćovječanstva – fašizmom".

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Glavnog grada na čelu sa gradonačelnicom Oliverom Injac, kao i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović položila je vijenac na Spomenik Partizanu-borcu na Gorici. Vijence su položili i delegacija SOBNOR Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavnog grada Podgorice, Danilovgrada, Zete i Tuzi, a prisustvovale su delegacije političkih partija, poslanici i odbornici u Skupštini Glavnog grada, delegacije ambasada, delegacija Vojnih penzionera Crne Gore i prestavnici javnog informisanja, saopšteno je iz SOBNOR-a.

"U borbi protiv fašizma crnogorski narod za slobodu je dao ogromne žrtve. Posleratni popis utvrdio je ukupno 18.573 poginula borca, žrtava fašističkog terora i civilnih žrtava iz Crne Gore. Mi danas sa ponosom i pietetom se prisjećamo boraca podgoričkog sreza, koji su predvođeni sa 52 narodna heroja iz ovog grada bili primjer hrabrosti i junaštva na bojnim poljima. Na oltaru slobode dalo je živote 1.500 boraca, toliko je i ostavilo živote u koncetracionim logorima. Oko 5.000 boraca je učestvovalo u NOP-u", kazao je Radojević.

r
foto: SOBNOR

"U tom frontu hrabrih, časnih i odlučnih bili su i naš narod i naša zemlja, i da se zbog toga i danas sa ponosom sećamo uloge Crne Gore u antifašističkoj koaliciji i našeg doprinosa velikoj pobjedi čovečanstva nad nacizmom. Nadahnuti riješenošću da brane do posljednjeg svoju porobljenu domovinu, nadahnuti dubokom vjerom u pobjedu svoje pravedne stvari, borci naše armije su od 1941. godine zadavali nemilosrdne i žestoke udarce zajedničkom neprijatelju. Njihova besmrtna djela vječno će živjeti u srcima naših naroda i njihovih budućih pokoljenja, dok su poprišta slavnih bitaka na Sutjesci, Zelengori, Kozari, Neretvi, vječiti spomenici heroizma vaših i naših palih drugova. Za te pobjede, svoj život su dali i najbolji sinovi i kćeri Crne Gore, koji su pokazali kako se voli svoja otadžbina.

“Zato su oni svojevrsni spomenici našeg nacionalnog ponosa u borbi za slobodu i nezavisnost. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se, i danas, najdublje zahvaljujemo. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje", dodaje se u saopštenju.

Radojević je svim građanima čestitao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, sa željom da se "vječno pamte ovi svijetli datumi iz naše istorijske prošlosti." "Neka je vječna slava palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada", zaključio je.

Dan pobjede obilježen u Bijelom Polju

Dan pobjede u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas i u Bijelom Polju, polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima u Ulici slobode.

BP spomenik
foto: bijelopolje.co.me

Vijence su položili predstavnici lokalne samouprave - predsjednik Opštine Petar Smolović, predsjednik Skupštine Ernad Suljević i potpredsjednici Opštine Nermin Bećirović i Tufik Bojadžić.

Sjenima boraca NOR-a poklonile su se i delegacije boračkih organizacija UBNOR-a i OBNOR-a, kao i političkih partija: Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA

Milačić se sastao s Maslenikovim: Svijet je 1945. pobijedio fašizam, a Rusija svijet zla

Prava Crna Gora baštini antifašističke vrijednosti i zato će nastaviti da se bori protiv svih oblika fašizma, poručio je predsjednik te stranke Marko Milačić tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Vladislavom Maslenikovim u prostorijama Prave u Podgorici.

Milačić je, kako je saopšteno iz te stranke, Maslenikovu čestitao 9. maj, "Dan Pobjede u Velikom Otadžbinskom ratu i oslobođenja Evrope od fašizma".

Milačić Maslenikov
foto: Prava Crna Gora

„Želim da u svoje ime i u ime Prave Crne Gore čestitam Vama i Vašem narodu 9. maj, Dan Pobjede u Velikom Otadžbinskom ratu i oslobođenju Evrope od fašizma. Svi kao društvo treba da iskažemo istorijsku zahvalnost Rusiji koja je dala konačni doprinos u oslobođenju svijeta od fašizma i izborila se za zajedničku slobodu.

"Ovaj dan nam služi na sjećanje na sve žrtve koje su živote položile u temelje slobode, a istovremeno treba da budemo ponosni i zahvalni zbog hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti vojnika i civila koji nisu odustali i koji su pobijedili zajedničkog neprijatelja kako bi mi danas živjeli u miru. Svima koji su dali živote neka je vječna slava i hvala", naveo je Milačić.

Na 9. maj 1945. godine, kako je kazao, svijet je pobijedio fašizam, "a Rusija je pobijedila svijet zla."

"Koristim ovu priliku da čestitam pobjedu nad fašizmom svim državama Evrope, koje su učestvovale u antifašističkoj borbi i izvojevale zajedničku pobjedu.

"Čestitam svim građankama i građanima Crne Gore pobjedu nad fašizmom. Crna Gora je pokrenula opštenarodni ustanak protiv fašizma 13. jula 1941. godine, koji je bio najveći do tada u porobljenoj Evropi. Sa dubokim pijetetom se sjećamo heroja iz Crne Gore, koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi. Prava Crna Gora baštini antifašističke vrijednosti i zato će nastaviti da se bori protiv svih oblika fašizma", zaključio je Milačić.

Iz Prave su naveli da je Maslenikov zahvalio Milačiću na "srdačnom i prijateljskom susretu" i izrazio "poštovanje prema politici Prave Crne Gore, između ostaloga, zbog toga što njeguje prijateljske i tradicionalne odnose sa Rusijom".

Delegacija Glavnog grada položila vijenac Spomenik Partizanu-borcu

Delegacija Glavnog grada, na čelu sa gradonačelnicom Oliverom Injac, kao i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, položili su vijenac na Spomenik Partizanu-borcu na Gorici.

Vijence su položili predstavnici UBNOR-a Podgorice i Organizacije boraca NOR-a 1941-1943, saopšteno je iz Glavnog grada.

Sa polaganja vijenca
Sa polaganja vijencafoto: PG Biro

DNP: Svijetli datum slobodarske Crne Gore, spriječiti pokušaje revizije istorije

Delegacija Demokratske narodne partije, koju je predvodio predsjednik te stranke Milan Knežević, danas je položila vijenac na Spomenik Partizanu-borcu na Gorici, obilježavajući, kako su saopštili, "najveći datum pobjede čovječanstva u dvadesetom vijeku nad fašističkom Njemačkom" u Drugom svjetskom ratu.

"Ovaj svijetli Dan pobjede, koji je 9. maja 1945. u ime savezničkih snaga ratifikovao sovjetski maršal Žukov, obilježava se u brojnim zemljama svijeta kao dan pobjede miroljubivog i progresivnog čovječanstva. Ali istovremeno i kao dan opomene da se mračne sile fašizma, i njima slične, koje imaju za cilj pokoravanje slobodnih naroda, više nikada ne smiju pojaviti na svjetskoj sceni", saopštili su iz DNP-a.

DNP vijenac
foto: DNP

Kazali su da Dan pobjede nad Silama osovine predstavlja i svijetli datum slobodarske Crne Gore, koja je, "nakon sedmojulskog ustanka u Srbiji, među prvima na Balkanu, već 13. jula 1941. zapalila baklju slobode dokazujući da njegoševska Crna Gora ne ljubi lance".

"Naša zemlja je oslobođena još krajem 1944. godine, dakle, pola godine prije konačnog sloma fašizma, a to je istorijski podatak od najvećeg mogućeg respekta", naveli su iz DNP-a, te dodali:

"DNP sa žaljenjem konstatuje da su u današnje vrijeme, iz godine u godinu, sve vidljiviji pokušaji rehabilitacije nacističke ideologije, kao i izjednačavanja Hitlerove Njemačke sa borbom slavne sovjetske Crvene armije, i svim slobodoljubivim državama koje su dale najveći doprinos u slomu fašizma, pritom uz neviđene ljudske žrtve. Zato se, obilježavajući ovaj praznik, suprotstavljamo i takvim i sličnim naumima, jer se svaki pokušaj revizije istorije može vratiti u svom najgorem obliku, što predstavlja opomenu i za mlade generacije koje dolaze", zaključuje se u saopštenju.

Kotor: Položen vijenac na Spomenik žrtvama fašizma

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i predsjednica Skupštine opštine Maja Mršulja sa saradnicima su položili danas vijenac na Spomenik žrtvama fašizma u Parku slobode.

KO vijenac
foto: Opština Kotor

U delegaciji Opštine bili su i potpredsjednici te lokalne samouprave Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević.

Polaganjem vijenca na spomenik u Parku slobode obilježen je 9. maj koji se u Evropi proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom.

Joković: Dan pobjede nad fašizmom dio naše tradicije i nacionalnog identiteta

Lider SNP-a Vladimir Joković uputio je građanima čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, "velike datume svjetske i evropske istorije".

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

"I ove godine obilježavamo Dan pobjede - datum koji je urezan u naše biće kao putokaz i spomenik patriotizma i ljubavi našeg čovjeka prema svojoj domovini. On je dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

"Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se nikada više ništa slično ne desi. Dužnost nam je da poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasljeđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Sjećanje na one koji su svoje živote položili braneći ovaj naš krš i golet, daje nam snagu da nastavimo da stvaramo bolje društvo, da naša zemlja bude ljepša, budućnost srećnija.

"Današnji datum je u novijoj istoriji i kamen temeljac ujedinjene evropske porodice naroda i država, koji se od 1986. zvanično obilježava kao Dan Evrope. Evropska unija je od početka zamišljena kao projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi za sve građane koji vjeruju u vrijednosti slobode i demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih i građanskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, vladavine prava i nezavisnosti sudstva.

"Nažalost, ove godine, ovaj značajan datum dočekujemo ispunjeni bolom i nevjericom zbog tragičnih dogadjaja koji su se desili u Srbiji,, pa zato imamo obavezu da se još više okrenemo pravim vrijednostima. Upravo sada, svi trebamo da budemo ujedinjeni u zajedničkim porukama, aktivnostima i vrijednostima. Moramo svi skupa braniti istinske i ljudske vrijednosti – slobodu, demokratiju, bezbjednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama.

"Uvjeren sam da će građani Crne Gore nastaviti da baštine i poštuju prava i slobode svakog pojedinca, jednakost, vladavinu prava i demokratiju, kao evropske vrijednosti i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na ispunjavanju uslova koji će omogućiti naše uspješno pristupanje Evropskoj porodici naroda", naveo je Joković.

Borovinić Bojović: Odlučni da što prije pređemo ostatak puta do članstva u EU

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je svim građanima Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Skupština Glavnog grada

"Ovo je prilika da se podsjetimo herojstva i žrtava koje su naši preci podnijeli u borbi za slobodu tokom Drugog svjetskog rata, kao i da još jednom izrazimo poštovanje i ponos zbog činjenice da je prva ustanička puška protiv fašizma u porobljenoj Evropi zapucala upravo u našoj državi.

"Baštineći antifašizam kao jednu od temeljnih društvenih vrijednosti, Podgorica i Crna Gora slave danas Dan Evrope zajedno sa svim ostalim evropskim gradovima i nacijama, odlučni da što prije pređemo ostatak puta do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Skupština Glavnog grada u okviru svojih nadležnosti daće puni doprinos da što prije dođemo do tog cilja", navela je ona.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Bezuslovnu kapitulaciju Njemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svjetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procjene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Deveti maj istovremeno se obilježava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama. Sljedeće godine je osnovana Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je potom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a 1991. godine u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

U Milanu je 1955. godine odlučeno da se 9. maj obilježava kao Dan Evrope.

Popović: Dva najsnažnija temelja Crne Gore su upravo evropske i antifašističke vrijednosti

Crna Gora sa vjekovnom tradicijom slobode i bratstva među svim različitostima koje su naše najveće bogatstvo, u svakom je vremenu znala snažno da odbrani otvoreno društvo u kojem ima mjesta za sve.

To je povodom Dana pobjede i Dana Evrope kazao Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

"Velike žrtve naših ljudi položene u borbama protiv zla i mržnje obavezuju nas i sve generacije da se čvrsto držimo takvih ideja, poštujući slavnu tradiciju predaka i gradeći bolje društvo za budućnost novih generacija", navodi se na sajtu LP.

Ujedinjena Evropa koncept je, dodao je on, koji je donio decenije mira na našem kontinentu ali i najveće blagostanje, napredak i dostojanstven život čovjeka svim nacijama Evrope.

"Zato ne odustajemo od promovisanja i usvajnja evropskih vrijednosti i punopravnog članstva Crne Gore u porodicu evropskih naroda EU", kazao je Popović.

Zlo fašizma, ekstremizma i mržnje nikad ne spava, kazao je on te dodao da je budnost u svakom vremenu važna, da na vrijeme prepoznamo takve pogubne pojave, jasno ukazujemo na njih i otvoreno im se suprotstavljamo.

"Uvijek ćemo biti nepokolebljivi borci na takvom putu Crne Gore i njenih građana", napisao je Popović.

Bonus video: