Na položaj prava žena se odnosi 39 od 87 preporuka članica UN-a

UPR o ljudskim pravima u Crnoj Gori: Ukloniti prepreke za pristup djevojaka i žena pravdi, zaštiti od nasilja i trafikinga, uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i političkoj participaciji

3793 pregleda 1 komentar(a)
Centar za ženska prava, Foto: Centar za ženska prava
Centar za ženska prava, Foto: Centar za ženska prava

Radna grupa Univerzalnog periodičnog izvještaja (UPR) Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija je u ponedjeljak, 8. maja 2023. godine, po četvrti put razmatrala stanje u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori i ustanovila da se od ukupno 87 peporuka koje su države članice UN-a dale Crnoj Gori, čak 39 odnosi na unaprjeđenje položaja i prava žena.

To se navodi u saopštenju koje je poslato iz Centra za ženska prava.

"Pored nacionalnog izvještaja koji podnosi država, informacija nezavisnih eksperata i grupa za ljudska prava i drugih tijela UNa, ovaj pregled je zasnovan i na izvještajima i informacijama koje su na predsesiji održanoj 5. aprila ove godine, predstavile 4 nevladine organizacije: Centar za ženska prava (CŽP), Akcija za ljudska prava (HRA), Građanska alijansa (GA) i Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca”", navodi se u saopštenju.

Preporuke su date, dodaje se u saopštenju, i za druge oblasti kojima se u svojem izvještaju bavio Centar za ženska prava, a koje su opet ukazale na obavezu Crne Gore da: obezbijedi adekvatan pristup pravdi i zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja; da kriminalizuje femicid.

Prema njihovim riječima potrebno je i da se unapredi postupanje pravosuđa i osigura da pravnu pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja pružaju specijalizovani advokati i da se uključe nevladine organizacije u sistem besplatne pravne pomoći koji finansira država; da se preduzmu dalji koraci protiv trgovine ljudima i da se uspostavi nezavisni Nacionalni izvjestilac koji će nadgledati aktivnosti protiv trgovine ljudima, kao i da se uklone prepreke za pristup djevojaka i žena uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i obezbijedi pristup zdravstvenoj zaštiti za sve žene, uključujući trans žene i da se poboljša rodna statistika.

"Univerzalni periodični izvještaj o ljudskim pravima je jedinstveni proces koji uključuje periodični pregled informacija o stanju ljudskih prava u svakoj od 193 države članice UN", navodi se u saopštenju.

Otkako je u aprilu 2008. godine održan prvi sastanak, navodi se u saopštenju, svaka od 193 države članice UN je prošla kroz proces pregleda tri puta, u okviru prvog, drugog, i trećeg ciklusa UPR. Tokom aktuelnog, četvrtog ciklusa UPR, od država članica se ponovo očekuje da navedu korake koje su preduzele kako bi primijenile preporuke predložene tokom tri prethodna pregleda, na čiju su se primjenu obavezale, kao i da istaknu aktuelna dešavanja u oblasti ljudskih prava u državi.

Bonus video: