DVA SLUŽBENA VOZILA ISPRED ZGRADE

Hrapović kući odvezao i auto ispod čekića

Nova škoda, koja je vlasništvo Ministarstva, je krajem avgusta registrovana na civilne tablice PG HJ 938, saznaju “Vijesti”
391 pregleda 25 komentar(a)
Kenan Hrapović škoda, Foto: Filip Roganović
Kenan Hrapović škoda, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.09.2017. 06:46h

Novi džip “škoda”, koji je Ministarstvo zdravlja ljetos kupilo za više od 20.000 eura, registrovano je na privatne tablice i svakodnevno se može vidjeti ispred stana ministra Kenana Hrapovića.

Tek kupljeni džip, vrijedan oko 20.000 eura, je i prije nego je registrovan, ljetos bio parkiran u blizini Hrapovićevog stana, u podgoričkom naselju Malo brdo. O tome svjedoče i fotografije “Vijesti”. Isti automobil je i juče prije podne, kad bi ministar morao biti u Vladi, bio parkiran ispred kuće u kojoj živi.

Fotografije “Vijesti” potvrđuju da je ispred ministrovog stana danima parkiran i drugi službeni automobil Ministarstva zdravlja. I u radno vrijeme, ispred stana ili na parkingu u blizini zgrade je službena “tojota” registarskih oznaka PG CG 028.

Nova škoda, koja je vlasništvo Ministarstva, je krajem avgusta registrovana na civilne tablice PG HJ 938, saznaju “Vijesti”. Iz Hrapovićevog resora, ali i iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić, nijesu odgovorili na pitanja po kom osnovu je registrovan na privatne tablice.

Hrapović nije objasnio ni zašto su mu oba vozila ispred zgrade.

Propisi zabranjuju korišćenje službenih vozila u privatne svrhe, a Vlada je ranije napravila i posebnu platformu za prijavu tih zloupotreba.

Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definisano je da će se “protiv odgovornog lica preduzeti mjere u skladu sa zakonom”, ako se utvrdi da je službeni automobil korišćen u privatne svrhe. U istom propisu piše da se vozila, osim onih koja su data na stalnu upotrebu, nakon završetka službenog posla ili drugog zadatka parkiraju na prostoru ispred organa koji ih koristi ili na drugom mjestu koje je određeno aktom organa. Samo štićene ličnosti, a ministar nije na tom spisku, mogu cjelodnevno da koriste službena vozila.

Prema ranijim podacima MUP-a, koje je objavio list Dan, državne institucije raspolažu sa 3.721 službeni automobil, a 755 na registarskoj tablici ne sadrži službenu skraćenicu CG ili MN. Iz MUP-a “Vijestima”, ni nakon devet dana, nijesu odgovorili zašto službeni automobil “nosi” privatne oznake i na osnovu kojeg propisa, te šta je Ministarstvo navelo u zahtjevu.

Prema podacima iz imovinskog kartona Hrapovića, on ne posjeduje nijedan privatni automobil. Navedeno je da je njegova supruga Majda vlasnica vozila “hjundai”, koji je proizveden prije šest godina.

Ministarstvo tražilo luksuzna auta, sa velikim prtljažnikom

Ministarstvo zdravlja je početkom juna raspisalo javni poziv za nabavku dva nova službena automobila. Tenderom je traženo da automobili budu crne metalik i braon metalik boje.

Ministarstvo je institiralo da novi automobili, između ostalog, omogućavaju “povezivanje telefona” i da imaju “sklopive i grijane spoljašnje retrovizore, dvozonsku klimu, grijače prednjih sjedišta, radio-aparat, prednje naslone za ruku”...

U tenderskoj dokumentaciji piše i da automobili moraju da posjeduju zapreminu prtljažnika minimum 695 i 580 litara. Na poziv se javila samo firma „AutoČačak“ iz Podgorice, čiji je vlasnik srbijanski biznismen i vlasnik istoimene firme u Srbiji Milenko Kostić.

Ministarstvo zdravlja je sa ispostavom „Autočačka“ u Podgorici potpisalo ugovor 31. jula, a automobili su iz budžeta plaćeni 45.000 eura.