Međunarodni dan medicinskih sestara i babica obilježen u Kolašinu i Danilovgradu

"Tema ovogodišnjeg obilježavanja su naše medicinske sestre i njihova budućnost" kazali su iz danilovgradskog Doma zdravlja

3537 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni dan medicinskih sestara i babica obilježen je danas u kolašinskom i danilovgradskom Domu zdravlja (DZ).

Kako je saopšteno iz DZ Kolašin u toj ustanovi rade 34 medicinske sestre /tehničara.

Prema riječima direktora kolašinskog DZ Milana Markovića, one su posebna vrijednost zdravstvenog sistema, "bez njihovog osmjeha i stručnosti, zdravlje bi bilo ugroženije i dalje od čovjeka".

Uz redovne aktivnosti, kolašinske medincinske sestre svoj „praznik“ obilježile su i akcijom mjerenja pritiska i nivoa šećera u krvi za sve građane koji su došli do hola ustanove. To je, kako kažu, bio i način da upotpune značenje slogana, pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara, a glasi „Naše medicinske sestre, naša budućnost“.

Dom zdravlja u Kolašinu
Dom zdravlja u Kolašinufoto: Privatna arhiva

Kao Međunarodni dan medicinskih sestara proslavlja se rođendan Florens Najtingel, “žena koja je svojim radom promijenila odnos sestrinstva i čijom je zaslugom ono priznato kao profesija”.

Rođena 1820. U Firenci , acijelog svog života borila za unaprjeđenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku, gdje je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front. Najtingel је otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

"Kampanja će osvijetliti medicinske sestre i njihovu budućnost, pomjerajući ih od nevidljivih do neprocjenjivih u očima javnosti", rečeno je z DZ Danilovgrad.

Dom zdravlja u Danilovgradu
Dom zdravlja u Danilovgradufoto: Dom zdravlja Danilovgrad

Iz te zdravstvene institucije su kazali kako je Dan obilježen skromno u prostorijama TC Voli, te da je tom prilikom prezentovano više brošura za prevenciju i unapređenje zdravlja.

Dodaju da je u sklopu obilježavanja bilo organizovano i mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

"Dugujemo zahvalnost direktorici Ani Tomašević, doktorima DZ kao i cijelom kolektivu koji je sa nama proslavio naš praznik", kazali su iz DZ Danilovgrad.

Bonus video: