Protest SOVCG: Vojnici da se odmah i bezuslovno vrate u službu

"Hoćemo pravdu za vojnike i da smo zaštićeni od bahatosti. Danas smo ovdje da poručimo predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Skupštine da je naše povjerenje poljuljano", kazao je Nenad Čobeljić iz SOVCG
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2017. 18:13h

Predstavnici Sindikata Odbrane i Vojske Crne Gore zatražili su da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić je, uoči protestnog marša „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“, kazao da traže istinu za vojnike koji obavljaju opasan i častan posao.

"Danas smo ovdje da poručimo predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Vlade i predsjedniku Skupštine, Vrhovnom državnom tužiocu i Specijalnom državnom tužiocu da je naše povjerenje u ove institucije veoma poljuljano, zbog njihovog nečinjenja i ignorisanja udara na vojnike, Vojsku i državu", kazao je Čobeljić.

Čobeljić je kazao da u SOVCG smatraju da su posljedice samovolje ministra odbrane Predraga Boškovića brojne i dalekosežne.

“Ko išta zna o vojsci, zna da su njene unutrašnje vrijednosti zasnovane na povjerenju u sistem komandovanja, moralu, disciplini i zdravim međuljudskim odnosima, značajnije i od brojnosti i tehničke opremljenosti Vojske. Ministar Bošković je upravo pogazio, bolje reći unakazio, te vrijednosti i za to treba da odgovara”, istakao je Čobeljić.

Posljedice samovolje ministra odbrane, kako je kazao, zaslužuju opšte građansko nezadovoljstvo i hitnu reakciju države.

Čobeljić je istakao da traže hitno zakazivanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost i da se o zaključcima obavijesti javnost.

“Insistiramo da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je u pitanju gruba i drastična zloupotreba službenog položaja, motivisana očiglednom diskriminacijom”, kazao je Čobeljić.

On je zatražio i da se hitno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane.

Protest su podržale korisnice naknada za majke sa troje i vise djece, aktivisti GI "Za nas", mještani Park šume Zagorič, nekoliko sindikalnih organizacija, Građanska alijansa i Radnička partija.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je kazao da je neshvatljiva i nezamisliva situacija da bez ikakvog razloga, bez obrazloženja i kriterijuma, voljom jednog čovjeka 22 vojnika otpuste iz vojne službe i pored najboljih ocjena i pozitivnih preporuka komandnog kadra.

Keković je istakao da je odgovornost na nadležnim institucijama da vojnike i njihove porodice zaštite od nepravde i diskriminacije, kad već ministar odbrane ne želi da saopšti zašto im nije produžen ugovor.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević, je kazao da su došli "radi podrške braći u nevolji."

"Ovo nije dobra poruka. Nisu u pitanju 22 čovjeka, već njihove porodice, rodbina... ostale kolege," kazao je Rakočević.

Darko Ivanović iz Građanske alijanse kazao je da se u društvima u tranziciji moraju poštovati ljudska prava, a osnovno pravo je znati - zašto.

"Morate znati zašto ste otpušteni. Pozivam vas da istrajete i dobijete odgovore," kazao je Ivanović.

Iz SOVCG su sljedeći marš najavili za sljedeću subotu, ukoliko im do tada ne budu ispunjeni zahtjevi.

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore pozvao je prije dva dana sve građane da im se pridruže na protestnom maršu, te time podrže njihove napore da se vojnici koji su, kako navode, protjerani iz VCG, vrate u službu.

Marš je, kako je kazao predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić, tek jedan u nizu događaja i preduzetih mjera preduzetih u cilju zaštite vojnika koji su „nezakonito, brutalno i na jedan samovoljan način“ otpušteni iz vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić juče je saopštio da je "jedina istina da jednom dijelu vojnika, njih 22 koji su primljeni na period od godinu dana, ugovor sa Ministarstvom odbrane nije produžen".

Galerija

Bonus video: