NPCG: Besplatne ulaznice nisu obećane, nego razmatrane, godišnja cijena prihvatljiva za sve

Oni dodaju da su uvjereni da su potezi grupe građana kao što je blokada puta prema NP Biogradska gora, inicirani od strane Miodraga Kalezića iz Mojkovca "ishitreni i nepromišljeni"

7114 pregleda 7 komentar(a)
logo, Foto: NPCG
logo, Foto: NPCG

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) reagovali su na navode Miodraga Kalezića da su obećane besplatne ulaznice za mještane Mojkovca. Oni su kazali da su na sastanku, koji je održan 27. aprila "razmatrano uvođenje besplatnih ulaznica".

Međutim, kako tvrdi Kalezić, to "obećanje" nije ispunjeno, pa su se odlučili na jednosatne blokade svake subote, od 10 do 11 sati.

U nastavku prenosimo reagovanje JP NPCG integralno:

"Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, u skladu sa mogućnostima, uvijek je bilo otvoreno za saradnju sa svim ciljnim grupama, posebno lokalnim zajednicama koje gravitiraju prostorima zaštićenih područja", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da su uvjereni da su potezi grupe građana kao što je blokada puta prema NP Biogradska gora, inicirani od strane Miodraga Kalezića iz Mojkovca "ishitreni i nepromišljeni".

Oni podsjećaju da je 27.4.2023. u prostorijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, održan sastanak sa predstavnikom potpisnika peticije za besplatan ulaz u NP Biogradska gora za stanovnike Mojkovca, Miodragom Kalezićem.

"Na pomenutom sastanku bilo je riječi o relokaciji turističkih vozića, kao i razmatranju eventualnih mogućnosti o besplatnom ulasku građana Mojkovca u NP Biogradska gora. Napominjemo da je Kalezić u prethodnom periodu bio angažovan, više od godinu dana, u NP Biogradska gora po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i primao naknadu kao vozač promotivnog voza, kao i da je Policija morala da reaguje kako bi preuzela promotivni voz od Kalezića kome je dat na čuvanje", navodi se u saopštenju NPCG.

Oni dodaju da Kalezić, bivši kolega koji je upravljao vozićima, čija je supruga takođe zaposlena u parku, sa porodicom besplatno boravi u ovom nacionalnom parku.

"Imajući u vidu da je komisija za saobraćaj dala negativno mišljenje u vezi sa korišćenjem promotivnog voza u ovom zaštićenom području zbog, između ostalog, uspona na određenim dionicama, odluku o njihovoj upotrebi će u narednom periodu donijeti nadležni subjekti", kazali su iz NPCG.

Kupovinom ulaznice, dodaje se u saopštenju, svi posjetioci doprinose zaštiti, očuvanju i promociji najznačajnijih vrijednosti Nacionalnog parka.

"Shodno Zakonu o nacionalnim parkovima, članom 21, definisano je da ulaznice u Park ne plaćaju fizička lica koja žive ili posjeduju nepokretnosti u Parku i članovi njihove uže porodice. Kako bi gotovo sve ciljne grupe bile u mogućnosti da posjete Nacionalni park, Odlukom o visini naknada JPNPCG definisan je besplatan ulaz u svim nacionalnim parkovima za djecu do 15 godina, te besplatan ulaz za najavaljene grupe studenata PMF-a odsjeka za biologiju, kao i snižene cijene ulaznica za 50 odsto za unaprijed najavljene grupe planinara, učenika, studenata, i sindikalnih organizacija", navodi se u saopšteju.

Dodaje se i da godišnja ulaznica po cijeni od 13,50 eura garantuje pravo na neograničeni broj ulazaka u svih pet nacionalnih parkova do kraja kalendarske godine.

"Smatramo da je na ovaj način definisan zaista veliki broj povoljnosti koje pružaju Nacionalni parkovi Crne Gore kako bi sve ciljne grupe imale mogućnost da posjete zaštićena područja", navode iz NPCG.

Ljubitelji prirode iz Opština koje gravitiraju parkom, kažu oni, već su kupili godišnje ulaznice po izuzetno prihvatljivoj cijeni od 13,50 eura.

"U NP Biogradska gora se kontinuirano i sinhronizovano obavljaju poslovi fizičke i stručne zaštite u cilju očuvanja cjelovitog prostora NP Biogradska gora. Glavne aktivnosti Službe zaštite usmjerene su na sprječavanje protivpravnog korišćenja prirodnih dobara parka, kao što su sječa šume, nedozvoljena gradnja, nezakonit lov i ribolov itd. Zaštita se sprovodi neprekidno - 24 časa, pri čemu nadzornici svakodnevno evidentiraju sva dešavanja na prostoru parka, sa posebnim angažovanjem na njegovim graničnim dijelovima", dodaje se u saopštenju.

Nesporno je da uvijek postoje izazovi, kazali su iz NPCG, a još više da se oni moraju riješavati u zajedničkom interesu svih uključenih strana, a prije svega u cilju zaštite i očuvanja nacionalnih parkova.

"Molimo predstavnike grupe građana koji su blokorali put prema NP Biogradska gora da to više ne čine jer na nezakonit način sprječavaju mogućnost svim drugim posjetiocima kojih je u znatno većem broju, da posjete i borave u NP Biogradska gora", navodi se u saopštenju NPCG.

Bonus video: