Građani plaćaju još jednu zgradu za CANU

Zgrada koja je bila planirana za CANU koštala je preko šest miliona eura i ona će brzo biti završena, a akademici će još morati da čekaju
546 pregleda 5 komentar(a)
nesuđena zgrada CANU :), Foto: TV Vijesti (Screenshot)
nesuđena zgrada CANU :), Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 08.09.2017. 17:26h

U objekat obećan Crnorskoj akademiji nauka (CANU) u blizini mosta Milenijum, u koji je uloženo preko šest miliona eura, uskoro će se useliti pojedini državni organi, dok će akademici još morati da čekaju na adekvatan prostor za rad.

Konkurs za idejno rješenje nove zgrade, čiju će izgradnju ponovo finansirati građani, objavljen je prošle sedmice. Novi objekat biće izgrađan pod Goricom, na mjestu gdje je i sad zgrada Akademije.

Iz Vlade su odgovorili da će u nesuđenu zgradu Akademije useliti dio crnogorskog pravosuđa.

“Zgrada je, kako je ranije saopšteno, predviđena za institucije pravosuđa budući da je dogovoreno da CANU ostane na sadašnjoj lokaciji uz adaptacije objekta koje treba da budu precizirane”, saopšteno je “Vijestima” iz Vladinog pres biroa.

Generalni sekretar CANU Dragan Radonjić kazao je “Vijestima” da je Vlada još prošle godine akademicima predočila da im je dio prostora objekta potreban za dio državne administracije. Radonjić nije precizirao o kojim organima državne uprave je riječ.

“Mi smo predstavnicima Vlade saopštili da nije primjereno da akademici rade u istom prostoru sa državnim službenicima. Zato je postignut dogovor da se na postojećoj lokaciji, gdje se već pet decenija nalazi zgrada Akademije, izgradi novi objekat i definisali da tokom ove godine raspišemo konkurs za izradu idejnog rješenja, a koji je nedavno objavljen”, kazo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, nije poznato kada će gradnja novog objekta pod Goricom početi, ali će se novac za to opredijeliti u kapitalnom budžetu. “Nakon što se završi konkurs za idejno rješenje, imaćemo proračune koliko će to da košta, a onda u saradnji sa Vladom i mogućnostima u kapitalnom budžetu, planirati dinamiku izgradnje”, istakao je Radonjić.

Skupština Crne Gore 1997. donijela odluku o finansiranju izgradnje nove zgrade Akademije, kod Milenijuma. Protokol o saradnji sa Vladom, Akademija je potpisala 2010. godine, a iste godine je sa firmom „Kroling“ potpisala ugovor o građenju. Izgradnja ovog objekta je u završnoj fazi.

Bonus video: