Za kamenolom dva miliona kvadrata

Niti odobrenja za kamenolom idu od DPS-a na državnom do opštinskog nivoa

2364 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje blokade, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jučerašnje blokade, Foto: Jadranka Ćetković

Ekološki aktivista Milorad Miki Mitrović je kazao da je za odobrenje izgradnje kamenoloma u Bijedićima odgovoran vrh Demokratske partije socijalista na državnom nivou, da je ta nit nastavljena i na opštinskom nivou, nakon izbora 30. avgusta 2020, ali i nove vlasti na državnom nivou, koje prećutno gleda na uništavanje poznatog arheološkog nalazišta.

On je to kazao juče na protestu mještana Bijedića, koji su nakon višednevnih okupljanja u tom selu, blokadu juče ‘preselili’ na magistralni put Bijelo Polje – Prijepolje u mjestu Konatari.

Blokada puta prema Podgorici i Beogradu trajala je pola sata, a ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, kako su najavili, uslijediće radikalizacija protesta.

Zahtjev je isti kao prvog dana protesta - raskid ugovora koji je vlasnik firme koncesionara “Elas” Šućro Omerović potpisao sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, kao i preispitivanje dobijenih dozvola.

Kako je kazao predstavnik građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće”, jedina institucija, koja je do sada reagovala je Zavod za zaštitu kulturnih dobara, koja je donijela rješenje o obustavi radova na arheološkom nalazištu iz neolita, starom oko 6. 500 godina.

“Ugovorom između firme ‘Elas’ i Ministarstva kapitalnih investicija predviđeno da se devastira sve ono na šta kao građani Crne Gore imaju pravo zagarantovano Ustavom Crne Gore, a to je pravo na zdrav vazduh, vodu, prirodu i normalan život.

Ovim protestom štitimo Bijediće, Voljavac, Podbreže, Gubavač, Oluju, kao i ostala mjesta bistričkog kraja. I mi iz Bijedića i Bistrice znamo da radimo sa kamenolomom, ali ne želimo da uništavamo prirodu jer vjekovima živimo sa njom”, kazao je Tvrdišić.

Istakao je da su se obratili svim nadležnim institucijama, koje su uključene u davanje konesije firmi “Elas”, tražeći da preispitaju svoje odluke.

“Zahtijevamo da se raskine ugovor o koncesiji i ispitaju sve eventualne nezakonitosti koje su dovele do potpisivanja ugovora.

Tražimo da koncesionar popravi sve sto je uništio i oštetio prilikom iskopa i prevoza kamena kamionima, počev od ograde na mostu preko Bistrice, most na Voljavačkoj rijeci, asfalt koji je oštetio na više mjesta, kao i makadamski put do Bijedića, koji je nakon započetih radova u katastrofalnom stanju”, kazao je Tvrdišić.

Mladen Grebović je kazao da su u pitanju ishitrene odluke nadležnih institucija, koje treba ispitati.

“Mještani Bijedića, Podbrežja, Pećarske, Bjelica braniće svojim životima prelijepi prostor i neće dozvoliti odvoženje tehničkog kamena i izgradnju bilo kakvih postrojenja za mljevenje kamena, jer bi bili ugroženi njihovi životi”, kazao je Grebović.

Kamenolomi niču kao pečurke poslije kiše

Protest mještana je podržalo više ekoloških organizacija, koje kako ističu, na ovaj način žele da skrenu pažnju državi i donosiocima odluka da ovakvi postpuci nisu usamljeni i da u Crnoj Gori kamenolomi niču kao pečurke poslije kiše, a da pri tom, niko glave ne okreće.

Milorad Mitrović je kazao da je firma “Elas” dobila nevjerovatnih 1.743.416 metara kvadratnih koncesionog prostora na kojem treba da radi.

“Mi smo obišli lokalitet, pronašli pečenu glinu i ostatke predmeta od gline u dužini 300 metara. Radi se o dvije firme koje su duži vremenski period ovdje poznate po tome što devastiraju korito Lima, o firmi koja je uklonila jedno postrojenje zastarjele tehnologije u Zaimovića livadama i premjestila ga u Potkrajce, dobila sve papire za rad, za postavljanje te tehnologije i radi bez neophodnih dozvola. Dobila je i elaborat koji je prošao tu proceduru. U pitanju su dvije porodične firme “Matador” i “Elas”, koje se na jedan krajnje drzak i bezobrazan način odnose prema državnom bogatstvu, koje pripada narodu Crne Gore”, kazao je Mitrović, dodajući da ima još mnogo drugih kamenoloma koji ne poštuju zakon.

Mještanin Voljavca i raniji član MZ Gubavač Admir Camić kazao je za “Vijesti” da pored toga što je nevjerovatno da se kamenolom gradi u blizini kuća, izvora, arheološkog nalazišta isti gradi u blizini vodovoda – kaptaža i bazena kojim se snabdijeva MZ Gubavač.

“Zbog toga smo i mi, mještani Voljavca, koji pripada istoj MZ protiv izgradnje kamenoloma. Putna infrastruktura, dva mosta, asfaltni put koji smo čekali decenijama dovedeni su u pitanje radom tog kamenoloma”, kazao je Camić.

On je istakao da čudi ćutanje Mjesne zajednice Gubavač, čije će zasjedanje tražiti kako bi dobili stav.

“Smatramo da izgradnja nije mogla početi bez pismene saglasnosti nekog iz Mjesne zajednice, bez rasprave i upoznavanja građana MZ Gubavač.

Bonus video: