TO Bar okončala nagradnu igru: Izabrali tri nove barske atrakcije

Za igru “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago 2017”, čiji je cilj sakupljanje što više podataka o barskim turističkim atrakcijama nedovoljno poznatim široj javnosti, pristiglo je sedam predloga
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2017. 13:49h

Proglašenjem najboljih konkursnih predloga, Turistička organizacija Bar okončala je danas svoju II nagradnu igru “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago 2017” čiji je cilj sakupljanje što više podataka o barskim turističkim atrakcijama nedovoljno poznatim široj javnosti. Od pristiglih sedam predloga, žiri u sastavu dr Anastazija Miranović, istoričar umjetnosti, i članovi profesor fotografije Lazar Pejović i mr Pera Pavlica Dragišić, dobitnica nagrade NTO 2001. za legendu o Vilinim parama, odlučio je da prva nagrada pripadne Mirsadu Kurgašu za “Sunčani sat“ kod Vrela u Dobroj Vodi.

"Sunčani sat ukazuje na specifično nematerijalno kulturno, etnološko nasljeđe kao i na običajno pravo raspodjele prirodnih resursa – u ovom slučaju vode –među stanovnicima sela. Dodatni kvalitet je činjenica da se ova raspodjela vrši i danas, na istom mjestu uz pomoć savremene tehnologije, što ovaj „sat“ čini još uvijek živim, vezujući ga za sadašnje vrijeme i život ljudi u nedovoljno turistički afirmisanom ruralnom zaleđu barske obale," obrazložila je dr Miranović, napominjući da su sve odluke žirija bile jednoglasne.

Druga nagrada pripala je barskoj NVO „Sua Sponte“ za kanjon rijeke Bunar. Ovaj predlog ukazuje na bogatstvo barske opšine neistraženim kanjonima, idealnim za razvoj kanjoninga, od kojeg se očekuje da obogati sportsko-rekreativni turizam Bara i Crne Gore, te da produži vansezonsku turističku ponudu. Treća nagrada pripala je Aeseu Karstenu i Sari Rakočević za predlog „Orhideja“ koji otkriva vrijedno bogatstvo flore barskog kraja, nepoznate široj javnosti.

"Od 45 vrsta orhideja koje postoje u Crnoj Gori, na relativno malom atraktivnom potezu od Virpazara do Ostrosa, egzistira njih 20, od kojih su neke izuzetno rijetke, a najviše ih ima u Livarima u kestenovoj šumi. Orhideje rastu u ekološki čistoj sredini i nesumnjivo su potencijal za turističku valorizaciju," obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada je dodijeljena predlogu Iva Đurovića „Selo Dupilo“ za”zbirni predlog materijalnih i nematerijalnih tragova istorije i tradicije ovog crmničkog sela”. Novčane nagrade su bile 500 za prvu, 300 eura za drugu i 200 eura za treću nagradu, te 100 eura za specijalnu.

Ističući da je želja TO bila i da kod građana podigne svijest o mogućnostima valorizacije turističkih potencijala opštine i cijele države, direktorica TO Bar Neda Ivanović dodala je da će i narednih godina biti raspisivana ova nagradna igra kako bi se otkrilo i turistima približilo što više skrivenog i nepoznatog blaga Bara. Ona je ukazala i da se svi nagrađeni predlozi nalaze pored trase ove godine otvorene panoramske ture “Između dvije čarobne obale”.

"Bunari Boljevića kod Ostrosa, pobjednički predlog lanjskog konkursa, u međuvremenu su postali velika i veoma posječena turistička atrakcija. Za lanjski drugoplasirani predlog-spilu u Veljoj Gorani, kao i za još tri crmničke spile, upravo pregovaramo početak opsežnog istraživanja i utvrđivanje modela adevatne valorizacije," rekla je Ivanović.

Galerija

Bonus video: