Održana prva robotička liga za osnovce

Organizatori, kako je rečeno, kroz ovu inicijativu žele da podrže razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima, kao i da im pruže priliku da steknu praktično iskustvo u robotici

1911 pregleda 0 komentar(a)
Održana prva robotička liga za osnovce, Foto: Evropska kuća
Održana prva robotička liga za osnovce, Foto: Evropska kuća

Robotička liga za osnovce predstavlja važan korak ka promovisanju STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja i razvoju inovacija među mladima u Crnoj Gori, rečeno je iz "Montenegro Makers" fondacije.

Juče je, kako su saopštili iz te organizacije, održana prva robotička liga za osnovce u njihovoj organizacji u Sportsko-kulturnom centru UCG-a.

"Ovaj prestižni događaj okupio je 58 timova, 220 učenika, 44 mentora/nastavnika iz cijele Crne Gore. Liga, koja je prva takve vrste u našoj zemlji, ima za cilj da promoviše STEM obrazovanje među učenicima osnovnih škola", kazali su iz fondacije.

Organizatori, kako je rečeno, kroz ovu inicijativu žele da podrže razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima, kao i da im pruže priliku da steknu praktično iskustvo u robotici.

"Učenici su se takmičili na temu „Obnovljivih izvora energije“ gdje su morali da isprogramiraju robota, tako da robot prođe sve misije i uspješno dođe do cilja. Učenici su pokazali izuzetnu posvećenost i strast prema robotici. Osim učenika, značajnu ulogu u uspjehu lige imali su i njihovi mentori, nastavnici, koji su podržavali i vodili učenike tokom priprema za takmičenje", rekli su iz Montenegro Makers-a.

Robotička liga za osnovce
foto: Evropska kuća

Dodaju da je takmičenje pružilo učenicima priliku da razviju kritičko razmšljanje, "problem-solving" vještine i timski rad, što su, kako smatraju, ključne kompetencije za buduće izazove.

"Takođe, dodijeljenje su nagrade za prva tri mjesta, gdje su mlađoj kategoriji nagrade osvojili: JU OŠ „Salko Aljković“ iz Pljevalja, učenici Novak Laušević i Vasilije Vuković, nastavnica Slađana Knjeginjić, JU OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice, učenici Dorotea Mugoša, Sofija Milović i Maša Šljivančanin, nastavnica Marija Mugoša, JU OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, učenici Nikola Bajčeta i Petar Popović, nastavnik Armin Rebronja. U starijoj kategoriji nagrade su dodijeljene: JU OŠ „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja, učenici Dženan Ćeranić, Ilijas Mušović, Džemil Hadžibegović i Kosto Jokić, nastavnik Miloš Đaković, JU OŠ „Oktoih“ iz Podgorice, učenici Aleksandar Ranković, Luka Vujović, Uroš Vujačić i Aleksandra Ćetković, nastavnica Biljana Vujošević, JU OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice, učenici Marko Vukčević, Nemanja Velkovski, Blažo Barović i Balša Zdravković, nastavnica Marijana Abramović", navode iz Montenegro Makers-a.

Robotička liga za osnovce
foto: Evropska kuća

Kazali su da su specijalne nagrade dodijeljene i u kategorijama mentora i takmičara.

"U kategoriji mentora nagrada je dodijeljena Sretenu Staniću JU OŠ „Vladika Danilo“ iz Zete, dok je u kategoriji takmičara tišla Ognjenju Vasiljeviću JU OŠ „Radoje Kontić“ iz Pljevalja", dodali su.

U okviru takmičenja je, kako kažu, održana i panel diskusija na temu "Savremeni trendovi u obrazovanju".

"U panel diskusiji su učestvovali Luka Rakčević zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Bojana Femić direktorka Fonda za inovacije, Dragutin Šćekić konsultant i projektni koordinator iz UNICEF-a, Ljiljana Ivanović načelnica odsjeka za KPR u Zavodu za školstvo zajedno sa moderatorkom panela Nina Drakulić iz organizacije Montenegro Makers", rečeno je iz te fondacije.

Bonus video: