Povodom 90 godina Udruženja pravnika, održana promocija novog izdanja "Pravnog zbornika"

"Glavni o odgovorni urednik časopisa Branislav Radulović je predstavio radove 23 autora i podsjetio na istorijsku dimenziju Udruženja pravnika Crne Gore i „Pravnog zbornika“"

2196 pregleda 0 komentar(a)
90 godina Udruženja pravnika, Foto: Branislav Radulović
90 godina Udruženja pravnika, Foto: Branislav Radulović

Povodom obilježavanja jubileja - 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore (UCG) održana je promocija novog izdanja "Pravnog zbornika, časopisa za pravnu teroriju i praksu.

To se navodi u saopštenju udruženja i dodaje da su o novom izdanju "Pravnog zbornika“, govorili Branislav Radulović - glavni i odgovorni urednik časopisa i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Nikola Dožić - profesor na Pravnom fakultetu UCG i zamjenik glavnog i odgovornog urednika i Sonja Tomović Šundić – profesor i autor.

"Učesnici promocije istakli su posebno zadovoljstvo, što se jubilej – 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore i časopisa “Pravni zbornik”, koji podsjeća na razvoj i trajanje pravne misli u Crnoj Gori, obilježava na matici prava, Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Istaknuto je da je snaga prava, kao iskonska luča mudrosti i znanja, oblikovala društvenu stvarnost kroz brojne istorijske izazove, kao i da se kroz dugi vremenski period kontinuirano formirao građanski oblik države i društva", navodi se u saopštenju.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Udruženje pravnika

Dodaje se da u tom kontekstu “Pravni zbornik”, kao najstariji crnogorski časopis za pravnu teoriju i praksu, kroz pisanu naučnu i umnu riječ ostavlja trajnu vrijednost budućim generacijama.

"Glavni i odgovorni urednik časopisa Branislav Radulović je predstavio radove 23 autora i podsjetio na istorijsku dimenziju Udruženja pravnika Crne Gore i „Pravnog zbornika“. Radulović je istakao da sadašnja generacija crnogorskih pravnika, može biti više nego ponosna na istorijsko trajanje, društveno utemeljenje i ostvarene ideale osnivača časopisa i naglasio da da dolazeće vrijeme uvećava dosadašnju ulogu "Pravnog zbornika“ da na svojim stranicama razvije stvaralačko kritičku misao , djelom zamrzlu u sadašnjosti", navodi se u saopštenju.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Udruženje pravnika

Samo tako će, kazao je on, "Pravni zbornik“ i u narednom periodu znalački i uspješno vršiti svoju profesionalnu i kulturološku misiju, i nastaviti da bude "riznica crnogorske pravne baštine“.

"Nikola Dožić, pozdravio je učesnike promocije u ime Pravnog fakulteta UCG i prezentirao rad Pravne klinike, koja kroz praktični studentski rad, pruža besplatnu pravnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva", navodi se u saopštenju.

Besjedu na temu: "Pravna i politička misao vojvode Gavra Vukovića,“ povodom jubileja Udruženja pravnika i 150 godina od diplomiranja prvog crnogorskog pravnika održala je Sonja Tomović – Šundić, profesorica Fakulteta političkih nauka.

"Istakla je značaj pravničkog, književnog a naročito diplomatskog djela Vojvode Gavra Vukovića i značaj njegove izuzetne ličnosti za izgradnju moderne Crnu Goru i kroz besjedu prezentirala njegovo značajno stvaralaštvo i krijeru", kazali su iz Udruženja pravnika.

Obilježavanju jubileja 90 godina "Pravnog zbornika“, dodaju oni, prisustvovao je H.E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, dekani pravnih fakulteta, predstavnici akademske zajednice, sudije, advokati i studenti Pravnog fakulteta, kao i predstavnici javnog i kulturnog života.

"Pravni zbornik", u novom izdanju, štampan je na preko 400 strana i u tiražu od 300 primjeraka.

"Časopis se komercijalno ne distribuira, već se besplatno dostavlja autorima, bibliotekama, sudovima, fakultetima. Svim učesnicima promocije uručen je primjerak novog izdanja „Pravnog zbornika,“dok je dio tiraža od strane Udruženja pravnika Crne Gore doniran Biblioteci Pravnog fakulteta", dodaje se u saopštenju Udruženja pravnika.

Bonus video: