Podgorica: Mjesne zajednice zaključane i u radno vrijeme

Tim Cegasa obišao podgoričke mjesne zajednice, poručuju da one, prema Zakonu o lokalnom samoupravi, moraju biti na usluzi građanima

3253 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 23 mjesne zajednice u Podgorici, samo tri su, u radno vrijeme, bile otvorene za građane tokom tri dana protekle sedmice, kada su iz Centra za građanske slobode (CEGAS) bili u obilasku. Iz te nevladine organizacije juče su saopštili da su ih tokom tih obilazaka dočekali "uslužni radnici penzionerskih klubova".

"Od kojih se moglo čuti da 'nisu sada oni tu, oni dođu negdje izjutra'. Neki od predstavnika mjesnih zajednica su nam preko telefonskog poziva dali informaciju da mjesna zajednica ne radi, dok se oni ne vrate sa odmora ili nekog trenutnog odsustva", saopštili su iz te NVO.

Kako su kazali, na telefonske pozive i nakon što se ekipa CEGAS-a predstavila, službenici su im najčešće govorili da ne mogu da ih prime bez odobrenja Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada, kao i da im je zabranjen bilo kakav razgovor sa novinarima i nevladinim sektorom, dok se ne konsultuju sa nekim od nadležnih iz Opštine.

"Iznenađujuće je koliko su iz mjesnih zajednica uzdržani u razgovoru. Ostalo je da se pitamo - kako izgleda pristup prema građanima", kazali su iz te NVO.

Podsjetili su da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa mjesne zajednice kao najuži lokalitet za ostvarivanje prava građana, sa svojstvom pravnog lica, u kojem se građani uključuju kod odabira svojih predstavnika u dijelu odlučivanja o uređenju naselja, stanovanja, zaštite potrošača, kulture, fizičke kulture, zaštite i unapređivanja životne sredine...

Iz Cegasa su apelovali na Sekretarijat za lokalnu samoupravu Glavnog grada da od službenika u mjesnim zajednicama traže da su stalno dostupni da pružaju adekvatnu podršku građanima i građankama, te da obezbijede i adrese e-pošte, kako bi građani i civilni sektor mogli da im se obrate.

"Vijesti" i CEGAS nedavno su objavili upitnik "Šta znate o ulozi i poslovima vaše mjesne zajednice". Od 682 popunjena upitnika, tek 42 osobe odgovorile su da im je mjesna zajednica pomogla da ostvare neko svoje pravo.

Bonus video: