Pobjednici "Balkan juniora" srednjoškolci iz Sjeverne Makedonije

Deveto takmičenje iz oblasti mehatronike i elektronike održava se u Nikšiću

3610 pregleda 0 komentar(a)
Vuković otvorio takmičenje, Foto: SO Nikšić
Vuković otvorio takmičenje, Foto: SO Nikšić

Pobjednici devetog "Balkan junior" takmičenja iz oblasti mehatronike i elektronike, koje se održava u Nikšiću, su srednjoškolci iz Sjeverne Makedonije, drugo mjesto su osvojili njihovi vršnjaci iz Slovenije, dok je treće mjesto pripalo učenicima iz Crne Gore.

Takmičenje se održalo u Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića, a trodnevnu manifestaciju su podržali Vlada Crne Gore, Opština Nikšić, IPC Tehnopolis i lokalna turistička organizacija. Manifestaciju je otvorio predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

„Poslije 10 godina, ponovo sam dio ‘Balkan juniora’. 2013. godine u Istanbulu predstavljao sam Crnu Goru na prvoj ‘tehničkoj olimpijadi’ a danas, u ime grada, želim srdačnu dobrodošlicu našim gostima iz Turske, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Znanjem lako prevazilazimo sve prepreke i razlike. Iskreno želim da nas, i nadalje, sve okuplja ljubav prema nauci, kulturi, kao i posvećenost izgradnji boljeg sjutra. Ovi talentovani i vrijedni mladi ljudi naša su lijepa sadašnjost i svijetla budućnost“, kazao je Vuković na otvaranju.

Provjera znanja i vještina učenika odvijala se po fazama – u prvom dijelu takmičenja, od učenika se tražilo da pokažu teorijsko znanje iz elektronike i mehatronike, a u drugoj fazi, u odgovarajućim programima, takmičari su imali zadatak da projektuju maketu aviona u oblasti 3D modelovanja, zatim da na CNC mašini izrade pojedine djelove te makete i na kraju pred komisijom mentora-inženjera iz svih škola, da sklope maketu aviona.

Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja iskazala je zadovoljstvo što može u Nikšiću da pozdravi učesnike pomenute međunarodne naučne smotre.

Manifestacija se završava sjutra kada će škola domaćin takmičenja za učenike, njihove mentore i goste organizovati izlet i upoznati ih sa znamenitostima grada pod Trebjesom.

Bonus video: