CGO: Dobra odluka UCG-a da konačno prepozna predatorske časopise

"Obaveza je državnog univerziteta da radove objavljene u takvim časopisima ne prihvata u postupku nagrađivanja ili biranja u zvanja zapošljenih", navode iz CGO-a

3026 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je da je Naučni odbor Univerziteta Crne Gore upozorio akademsko osoblje da u procesu nagrađivanja neće biti razmatrani uredništvo i radovi u časopisima koje je Web of Science (Clarivate Analytics) isključio iz svoje naučne baze za 2023. godinu.

Iz te navladine organizacije su pozdravili takvu odluku, rekavši da je to u skladu sa ranijim inicijativama CGO-a.

"Predatorski časopisi su već duže vrijeme prepoznati od strane kredibilne akademske zajednice širom svijeta kao veoma štetni i obaveza je državnog univerziteta da radove objavljene u takvim časopisima ne prihvata u postupku nagrađivanja ili biranja u zvanja zapošljenih", navodi se u saopštenju.

UCG je, kako navode iz CGO-a, posebno skrenuo pažnju akademskom osoblju na časopise izdavača Frontiers i MDPI, koji su se pojavili na predatorskim listama šire akademske zajednice, jer se u njima članci prihvataju toliko brzo da dovode u sumnju recenzentski postupak i autentičnost samih radova.

"CGO izražava nadu da će članovi akademske zajednice više napora ulagati u izradu naučnih radova, koji im koriste ne samo za izbor u akademska zvanja, već i za lični razvoj što doprinosi kvalitetu obrazovanja i javnom dobru, a manje na traženje prečica zbog kratkoročnih interesa", zaključue se u saopštenju.

Bonus video: