Izbor Nikole Dukaja je bio mimo zakona

Iz Ministarstva prosvjete obećali su “Vijestima” odgovor u narednih nekoliko dana.
165 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Mahmut Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
OŠ Mahmut Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.09.2017. 08:34h

Upravni sud je poništio odluku bivšeg ministra prosvjete Predraga Boškovića da za direktora OŠ “Mahmut Lekić” iz Tuzi izabere Nikolu Dukaja i zatražio od Ministarstva prosvjete da donese novu, zakonitu odluku.

U presudi suda stoji da je Bošković imenovao Dukaja 23. novembra prošle godine, a što je osporio drugi kandidat na konkursu Dževdet Pepić. Pepić je osporio ovu odluku Ministarstva žaleći se na povrede pravila postupka, pogrešno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnu primjenu materijalnog prava, a što je Upravni sud i potvrdio presudom.

“Prema ocjeni suda, tuženi organ je počinio bitnu povredu pravila postupka iz člana 203 ZUP-a, jer nije dao valjane razloge koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na odluku kakva je data u dispozitivu. U ponovnom postupku, drugostepeni organ će u skladu sa presudom (čl. 57 Zakona o upravnom sporu), donijeti novu, zakonitu odluku”, stoji u odluci.

Iz Ministarstva prosvjete obećali su “Vijestima” odgovor u narednih nekoliko dana.

Pepić je u tužbi naveo da je Ministarstvo “pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje, jer rezultati izabranog kandidata u protekle četiri godine su bitne činjenice koje nijesu utvđene u postupku, a od odlučujućeg značaja su za izbor”.

“Te činjenice su opredijelile tužioca, zaposlenog u toj javnoj ustanovi, da se javi na konkurs u interesu popravljanja nezavidnog stanja, kao posljedice upravljanja ustanovom od strane dotadašnjeg direktora. Dio tog nezavidnog stanja su vidno narušeni odnosi u kolektivu i opšte nezadovoljstvo zaposlenih dosadašnjim radom direktora”, navodi se u presudi.

Sud u presudi još navodi da Pepić obrazlaže da Ministarstvio, odnosno tadašnji ministar Bošković nije imao diskreciono pravo kod izbora direktora ustanove, već je trebalo da dâ jasne i potpune razloge, a posebno imajući u vidu bitnu razliku u kvalitetu u vezi sa referencama i programom razvoja ustanove, a koja je bila na strani Pepića. Profesor Pepić juče nije bio dostupan na naše pozive.

“U odgovoru na tužbu tuženi je ostao pri razlozima iz osporenog rješenja, sa predlogom da sud tužbu odbije kao neosnovanu. Nakon održane usmene rasprave, razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda tužbe i odgovora na tužbu, sud je našao da je ista osnovana. Zainteresovano lice N. D., osporio je navode tužbe, navodeći da je osporena odluka zakonita i predložio da sud tužbu odbije, kao neosnovanu”, stoji u obrazloženju presude.

Dukaj nije htio da komentariše rješenje suda, navodeći da još nije upoznat sa odlukom. “Prema ocjeni suda, tuženi organ je počinio bitnu povredu pravila postupka iz člana 203 ZUP-a, jer nije dao valjane razloge koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na odluku kakva je data u dispozitivu. U ponovnom postupku, drugostepeni organ će u skladu sa presudom (čl. 57 Zakona o upravnom sporu), donijeti novu, zakonitu odluku”, stoji u odluci.

Bonus video: