Cipele letjele Njegoševim parkom

„Ideja je da se u centralnom parku glavnog grada, poput praksi velikih svjetskih metropola, dešava aktivnost koju vodi umjetnik, animirajući i aktivirajući građane"
68 pregleda 3 komentar(a)
cipele, Njegošev park, Foto: Ivana Novaković Leković
cipele, Njegošev park, Foto: Ivana Novaković Leković
Ažurirano: 08.09.2017. 06:57h

Umjetnička instalacija postavljena je juče u Njegoševom parku. Prolaznici, osim među drvećem, mogu šetati i među obućom. Sa drveća u parku vise trake na koje su prikačene bijele cipele. Instalacija predstavlja dio projekta „Centar park“ koji realizuje NVO „Punkt“, a djelo je umjetnice Ivanke Vane Prelević.

„Ideja je da se u centralnom parku glavnog grada, poput praksi velikih svjetskih metropola, dešava aktivnost koju vodi umjetnik, animirajući i aktivirajući građane. Princip je takav da se u parku odvija umjetnička aktivnost koja će pokrenuti kontakt, komunikaciju, pribiližavanja umjetnosti građanima, a koja će biti tematska“, saopšteno je iz NVO „Punkt“.

Prema riječima Prelevićeve, instalaciju čine cipele koje “lebde” u parku, zakačene elastičnim nitima za grane drveća.

„Cipele nemaju ulogu zaposijedanja, osvajanja prostora u kojem se nalaze, one su u funkciji otkrivanja i mapiranja zelenih površina. To su preostala zelena ostrva u urbanom dijelu grada koja su nam neophodna“, ističu iz NVO „Punkt“.

Bonus video: