Štrajdinger: Crna Gora iskren partner i prijatelj

Iz Ministarstva su rekli da je Štrajdinger ponudio pomoć eksperata Oružanih snaga Austrije u projektovanju rekonstrukcije strelišta u kasarni "Milovan Šaranović“ u Danilovgradu

3703 pregleda 1 komentar(a)
Posjeta Lazarevića austrijskoj vojsci, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Posjeta Lazarevića austrijskoj vojsci, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crna Gora je iskren partner i prijatelj, kazao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije Rudolf Štrajdinger, navodeći da je uvjeren da dobra saradnja vojski dvije država može biti dodatno unaprijeđena.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević boravi sa delegacijom u zvaničnoj posjeti Austriji, na poziv Štrajdingera.

Štrajdinger je poručio da je spreman da podrži razvoj jedne vrste regionalnog centra za traganje i spašavanje, za obuku kadra u toj oblasti, ne samo za potrebe u Crnoj Gori.

"On je izrazio punu otvorenost za potpisivanje sporazuma kojim bi se definisale zajedničke aktivnosti planinskih jedinica dvije zemlje za naredni višegodišnji period“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je Štrajdinger ponudio pomoć eksperata Oružanih snaga Austrije u projektovanju rekonstrukcije strelišta u kasarni "Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

On je naveo da je spremant da doprinese inicijativama za osnivanje prvog vojnog muzeja u Crnoj Gori i obilježavanju grobnih mjesta stradalih crnogorskih zarobljenika u Austriji tokom Prvog svjetskog rata.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima za izvođenje ronilačke obuke specijalnih snaga Austrije u Crnoj Gori, ali i korišćenju austrijskih vojnih poligona za pripadnike VCG.

"Tokom susreta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji VCG i Austrije, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, kao i aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu i regionu“, kaže se u saopštenju.

Lazarević je rekao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom dvije vojske kroz realizaciju brojnih aktivnosti i projekata, posebno u oblasti planinskog ratovanja.

On je istakao da su znanja i vještine pripadnika VCG u toj oblasti znatno unaprijeđeni kroz 15 godina saradnje sa austrijskim kolegama, što je potvrđeno i na ovogodišnjoj vježbi "Zajednički izazov“ realizovanoj u zimskim uslovima u Crnoj Gori.

"Posebno je istakao značaj planinske jedinice crnogorske Vojske i kasarne u Kolašinu čije kapacitete koriste i druge zemlje iz regiona, što omogućava zajedničko unapređenje znanja i vještina, ne samo u oblasti planinskog ratovanja, već i operacijama traganja i spašavanja“, kaže se u saopštenju.

Lazarević je naveo da je VCG, pod vođstvom austrijskih instruktora, prva u regionu razvila sposobnost spašavanja unesrećenih uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu, što je veoma značajno za buduću podršku civilnim institucijama.

"Ključno je da razvijamo, ne samo borbene, već i vještine koje koriste našim građanima u miru, zbog čega želimo da osposobimo instruktore da samostalno obučavaju buduće specijaliste u oblasti traganja i spašavanja“, kazao je Lazarević.

Iz Ministarstva su rekli da je Lazarević obišao vojni poligon u Sitalskim Alpima, koji služi za izvođenje manevara i bojevih gađanja, kako pješadijskim, tako i artiljerijskim naoružanjem.

"Komandant poligona Manfred Hofer predstavio je kapacitete za obuku, posebno ističući činjenicu odlične saradnje lokalnog stanovništva i turista u pogledu korišćenja poligona i njihovih kapaciteta u svrhu razvoja planinskog i alpinističkog turizma“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: