DPNCG: I dalje bez pravde za porodicu Duška Jovanovića, procesuirati odgovorne za neučinkovitu istragu

"Sloboda izražavanja u Crnoj Gori i dalje ostaje pod mrljom te tragedije", kazali su iz Društva profesionalnih novinara

23295 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
U subotu 19 godina od ubistva urednika "Dana" (arhivska fotografija), Foto: Boris Pejović
U subotu 19 godina od ubistva urednika "Dana" (arhivska fotografija), Foto: Boris Pejović

Iz Društva profesionalnih novinara (DPNCG) kazali su da sa žaljenjem konstatuju da 19 godina od ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića nije došlo do zadovoljenja pravde za njegovu porodicu, kolege i prijatelje i da sloboda izražavanja u Crnoj Gori i dalje ostaje pod mrljom te tragedije.

Duško Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije lista. Tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

"Osuda jednog saučesnika Damira Mandića dugo je bila maska policije i pravosuđa da su oni završili posao, a sjetimo se i obmana javnosti da je to ubistvo i dalje proritet i da se istražuje. Kako prije deceniju, tako i sada", saopštili su iz DNPCG-a.

Istakli su da i dalje smatraju da odgovorne za neučinkovitu istragu treba procesuirati, na kojim god oni pozicijama sada bili.

Takođe su apelovali na političare da "prestanu sa političkim manipulisanjem ove tragedije", kao i svih napada na novinare. "Većina njih svakodnevno pokazuje da ne poznaju važnost slobode izražavanja i da ne rade svoj posao da je zaštite", poručuju iz DPNCG-a.

Podsjećaju da je "Dan" tokom uređivanja Duška Jovanovića pisao o brojnim koruptivnim poslovima, o sprezi organizovanog kriminala i djelova države.

"Posebno je temeljno prenosio sadržaje vezane za organizovani šverc cigareta i njegovu vezu sa djelovima tadašnje vlasti i pojedinim njenim zvaničnicima. Otud i sumnja da nikada nije bilo volje da se njegovo ubistvo istraži", dodaje se u saopštenju.

Iz DPNCG-a podsjećaju da je bivši načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović prije dvije godine ispričao da je Vesna Medenica kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana".

"Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica. Kako se kasnije ispostavilo, dodao je, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli. Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika 'Dana'. U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu Vuka Vulevića u tom zločinu, ali taj Beranac nikada zbog toga nije procesuiran", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: