U utorak u Sarajevu promocija knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić"

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano je u četiri toma i štampano na preko 2.600 strana

3204 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerzitata u Sarajevu, u utorak 30. maja u u 17 časova održaće se promocija četvorotomnog kapitalnog izdanja "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" autora akademika Zorana Rašovića, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore.

Na promociji, koja će biti organizovana u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu o ovom izdanju će govoriti: akademik Šerbo Rastoder (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti), akademik Husnija Kamberović (Akademija nauka i umjetnosti BiH), prof. dr Meliha Povlakić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet), Prof. dr. Branislav Radulović (Udruženje pravnika Crne Gore), doc. dr Mehmed Bećić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet) i doc. dr Mirza Hebib (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet).

Učesnike promocije pozdraviće rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Skrijelj i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Zinka Grebo, a završno obraćanje imaće autor knjige - akademik Zoran P. Rašović redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano je u četiri toma i štampano na preko 2.600 strana, ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na promociji u Zagrebu dekan Pravnog fakulteta prof. dr Ivan Koprić istakao je da je autor knjige profesor Rašović "najutemeljeniji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar djela Bogišića".

Valtazar Bogišić, na poziv crnogorskog suverena izradio je Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru, koji je stupio na snagu 1. jula 1888. godine, a nakon toga, od 1893. do 1899. bio je ministar pravde Crne Gore.

Izdavač knjige - Udruženje pravnika Crne Gore organizaciju promocije u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, ističe kao još jedno vrijedno priznanje za izuzetan stvaralački napor i stvaralaštvo Rašovića, ali ujedno i priznanje Udruženju pravnika, kao izdavaču, kojem je knjiga "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" dasada najznačajniji izdavački poduhvat i koje ove godine slavi jubilej - 90 godina od svog osnivanja.

Bonus video: