Obrazovne institucije zakazale: Najbolji fizičari ne idu u Tokio?

Četiri srednjoškolca trebalo je da otputuju u Japan na Međunarodnu olimpijadu iz fizike, ali su obaviješteni da nijesu kupljene avionske karte, iz Ministarstva prosvjete saopštili da će “učiniti sve” kako bi đaci otputovali

17806 pregleda 474 reakcija 36 komentar(a)
Zakon nalaže “striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava”: Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Zakon nalaže “striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava”: Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Četiri najbolja crnogorska fizičara - Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu.

“Čestitam vam na rezultatima koje ste ostvarili na Državnom takmičenju. Po osnovu ostvarenih rezultata, kvalifikovali ste se za učešće na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Tokiju od 10. do 17. jula. Sa vama će na tamičenje ići profesor/ica sa UCG i predstavnik/ica Ispitnog centra... O organizaciji putovanja, pripremi za takmičenje, potrebnim dokumentima ću vas naknadno obavijestiti nakon što potvrdite učenje”, stoji u mejlu koji su đaci dobili od predstavnika Ispitnog centra još 7. aprila.

Iz Ministarstva prosvjete juče su saopštili da su razmotrili zahtjev Ispitnog centra:

“Kao i u ranijim sličnim situacijama, Ministarstvo poštuje zakon koji nalaže striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava. Ministarstvo prosvjete će učiniti sve što je u našoj moći, u skladu sa zakonom, kako bi najbolji učenici otišli na olimpijadu znanja iz fizike”.

Iz resora Miomira Vojinovića kažu da će učiniti sve da đaci otputuju
Iz resora Miomira Vojinovića kažu da će učiniti sve da đaci otputujufoto: Boris Pejović

U obavještenju od 7. aprila pojašnjeno je i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Kako nije bilo dodatnih informacija u vezi sa organizacijom putovanja, roditelji đaka su se nedavno obratili Ispitnom centru, tražeći da im se do kraja maja odgovori na pitanja u vezi sa predstojećim Međunarodnim takmičenjem.

U prepisci, u koju su “Vijesti” imale uvid, roditelji su upozorili nadležne da se takmičenje primiče, a da ističu rokovi za pribavljanje viza.

Uslijedio je hladan tuš - nadležni su roditeljima odgovorili da “nema mogućnosti da se organizuje odlazak tima”.

“Trenutna cijena avio karte je oko 2.600 eura po osobi, što je oko 16.000 eura samo za karte. Za navedenu olimpijadu je potrebno izdavanje viza za učesnike, pa je organizator tražio da se dostave potrebni podaci, između ostalog i rezervacija karata. Ministarstvo prosvjete je htjelo da podrži odlazak tima na olimpijadu, uplatom određenog iznosa za kupovinu avio karata. Međutim, avio karte se mogu kupiti samo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama”, navodi se u odgovoru roditeljima.

Čitav proces bi trajao, tvrde nadležni, mjesec i više dana, te bi se kupovina avio karata mogla sprovesti tek krajem juna.

“... A tada je upitno koliko će biti cijena istih i da li će ih uopšte biti, a izdavanje viza je ograničeno rokom. Zbog svega navedenog nije moguće ispoštovati zahtjeve organizatora. Napominjemo da se Ispitni centar obratio organizatoru radi mogućnosti onlajn učešća crnogorskog tima na toj olimpijadi i očekujemo odgovor”, stoji u mejlu roditeljima najboljih crnogorskih fizičara među srednjoškolcima.

Odgovor nadležnih kružio je juče društvenim mrežama, a oglasili su se pojedini roitelji đaka, navodeći da su tek prije dva dana obaviješteni o ishodu planiranog putovanja na takmičenje, da su djeca prevarena.

Brojni nastavnici su takođe osudili činjenicu da je izostala adekvatna reakcija institucija.

Bonus video: