Hrapović: Građani da se uključe u akciju doniranja organa

Ministar je, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, saopštio da je Vlada danas usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola o saradnji u oblasti transplatacione medicine između ministarstava zdravlja Crne Gore i Hrvatske, kao i Predlog protokola o saradnji
2 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Printscreen (YouTube)
Kenan Hrapović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 07.09.2017. 14:11h

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, apelovao je na građane da se uključe u akciju doniranja organa i podstiču razvoj te humanitarne oblasti u Crnoj Gori.

„Danas ćete u medijima čuti ili pročitati da je nekome hitno potreban organ koji će biti transpaltiran da bi mu spasio život, sjutra će to biti u najbližem okruženju, komšiluku, a nikada se ne zna kada to može biti u krugu naše porodice ili potreba za za spašavanje života nas samih. Darujmo da bi nam bilo uzvraćeno“, poručio je Hrapović.

Hrapović je, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, saopštio da je Vlada danas usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola o saradnji u oblasti transplatacione medicine između ministarstava zdravlja Crne Gore i Hrvatske, kao i Predlog protokola o saradnji.

On je naveo da je prethodni Protokol, o saradnji u oblasti pribavljanja i presađivanja djelova ljudskih organa u svrhu liječenja prestao da važi 2015. godine.

„Cijeneći postignuti napredak u procesu donacije i transplatacije kroz njegovu primjenu, odliućili smo da obnovimo saradnju sa Ministarstvom zdravlja Hrvatske, u cilju uspostavljanja samoodrživog sistema i razvoja programa donorstva i transplatacije organa u Crnoj Gori“, saopštio je Hrapović.

On je rekao da primjena sporazuma za crnogorske građane znači da se državljani Crne Gore mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa, koja je dio Eurotransplant fondacije, odnosno organizacije koja pruža usluge transplatacijskim centrima, laboratorijama i donorskim bolnicama u najrazvijenijim evropskim zemljama, uz poštovanje pravila reciprociteta po sistemu „organ za organ“.

"S obzirom na to da je Eurotransplant organizacija koja obuhvata značajan broj država, a samim tim i veliki broj organa dostupnih za transplataciju, to je za sve države sa manjim brojem stanovnika i potencijalnih primaoca organa velika prednost, kao što je i naša država", pojasnio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, organizovan i uređen sistem čekanja za transplataciju rgana štiti od odlaska pacijenata na takozvana crna tržišta organa i svih neželjenih dešavanja koji ih prate, što su, nažalost, pojedini slučajevi i u Crnoj Gori.

Hrapović je rekao da je cilj saradnje dvije države i dva resora dostupnost metoda liječenja transplatacijom srodnih organa pacijenata iz Crne Gore na način reciprociteta.

On je saopštio da se Protokol potpisuje na dvije godine, a saradnja obuhvata podsticanje održivog razvoja transplatacionog programa Crne Gore, pružanjem tehničke podrške i prenosom znanja, a kroz razmjenu iskustava između Crne Gore i Hrvatske, koja je lider u broju transplatiranih organa u svijetu.

Bonus video: