Mirno spavam i plaćam poreze

"Imam kredit od 90.000 eura. Žena ne radi, imam dvoje djece i prinuđen sam na dodatni posao," kaže Lukić
430 pregleda 0 komentar(a)
Pero Lukić, Foto: Čitalac "Vijesti"
Pero Lukić, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 07.09.2017. 13:52h

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Pero Lukić je tokom turističke sezone, duž Jadranske magistrale između Bara i Ulcinja, često zaustavljao turiste i nudio im smještaj u apartmanima u uvali Utjeha.

O tome svjedoče fotografije dostavljene “Vijestima”, kao i izjava očevica, njegovog sugrađana.

Izvor “Vijesti”, koji je želio anonimnost, ispričao je da je gledao sudiju kako “prati” automobile turista sa stranim registarskim oznakama, a onda im na uzbrdici, gdje su tri saobraćajne trake, ablenduje i svira da se zaustave. Ako nakon razgovora ne postigne dogovor, on napravi polukrug i vrati se, tako što siječe punu liniju na magistrali.

Etički kodeks sudija propisuje da će “sudija svojim ponašanjem u sudu i van suda poštovati i razvijati standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe”.

Sudija Lukić potvrdio je juče “Vijestima” da van radnog vremena zaista zaustavlja na magistrali turiste kako bi ih sproveo do svojih i apartmana svog brata, koji živi u Italiji, a koji se nalaze u mjestu Utjeha.

On je rekao da se radio o unaprijed dogovorenim aranžmanima i da se to može provjeriti preko Bukinga Montenegro.

Sudija u tome, kako kaže, ne vidi ništa sporno i te prihode je prijavio. Etički kodeks ne spori dodatnu privatnu djelatnost sudijama.

“Imam kredit od 90.000 eura. Žena mi ne radi, imam dvoje djece i prinuđen sam na dodatni posao. Apartmane sam stekao prije imenovanja na sudijsku funkciju, a kapital u Italiji gdje sam živio od 1991. do 1995. godine. Najzgodnije mi je da zaustavim turiste kod Vidikovca kako bih ih sproveo do apartmana jer turisti sami ne mogu doći u Utjehu. Svake godine redovno prijavljujem dodatne prihode i plaćam Poreskoj upravi porez na dobit”, naglasio je Lukić.

On je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio platu od 1.150 eura, i godišnji prihod od apartmana 17.200 eura.

On kaže da ne krši saobraćajne propise, ali je potvrdio da je njegov automobil sa fotografije koji siječe punu liniju, i objašnjava da ga ponekad vozi osoba koja mu pomaže u poslu.

Na pitanje da li ponašanjem na magistrali krši dostojanstvo sudijske funkcije, sudija prvostepenog suda u Ulcinju odgovara odrečno, navodeći da “poštuje sve propise i mirno spava”.

Savjet nema prijavu, sudije da paze

“Sudski savjet nije dobijao prijave koje pominjete u pitanju.Napominjemo, da su sudije dužne poštovati Etički kodeks sudija. Postojanje povrede Kodeksa utvrđuje Komisija za Etički kodeks sudija. Postupak za utvrđivanje povrede Kodeksa može inicirati svako lice”, rečeno je Vijestima iz Sudskog savjeta.

Bonus video: