Ministarstvo prosvjete: Upitno da li vrtići sa iznosom koji se sada uplaćuje mogu da obezbijede zdravu ishranu

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da cijena boravka d‌jece u vrtićima nije mijenjana više od decenije, a da ne treba posebno napominjati koliko su se cijene hrane višestruko uvećale, posebno posljednjih nekoliko godina

2948 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarsvo prosvjete saopštio je danas da je dobilo inicijativu rukovodstava više javnih predškolskih ustanova koji su tražili korigovanje troškova boravka i ishrane djece u ustanovama predškolskog obrazovanja.

"Vijestima je ranije iz Ministarstva prosvjete rečeno da će cjelodnevni boravak djeteta u jaslenoj grupi državnih predškolskih vrtića od septembra biti 50 eura, dok će roditelji mališana većeg uzrasta plaćati 49 eura.

Iz Ministarstva prosvjete su danas na Fejsbuku saopštili da cijena boravka d‌jece u vrtićima nije mijenjana više od decenije, a da ne treba posebno napominjati koliko su se cijene hrane višestruko uvećale, posebno posljednjih nekoliko godina.

"Stopa inflacije je u novembru i decembru prošle godine bila 17 posto tako da je upitno da li predškolske ustanove sa iznosom koji roditelji sada uplaćuju za troškove boravka i ishrane d‌jece u vrtiću mogu da obezbijede zdravu i kvalitetnu ishranu, jer Ministarstvo insistira na potrebi da se u predškolskim ustanovama poštuju standardi kvalitetne ishrane d‌jece, a to, uz dosadašnje cijene, teško može da se obezbijedi", istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Miomir Vojinović smatraju da troškove boravka i ishrane u javnoj ustanovi ne treba drastično povećavati, jer bi to bio udar za kućne budžete porodica za nižim primanjima.

"Smatramo da bi povećanje sa sadašnjih 40 eura na 50 eura za cjelodnevni boravak d‌jeteta bilo cjelishodno. Upravni odbori javnih predškolskih ustanova će utvrditi cijenu boravka djeteta u svakom vrtiću posebno. Napominjemo da bi povećanje cijene uslijedilo od početka septembra ove godine, nakon potpisivanja novih ugovora sa roditeljima i završetka ovogodišnjeg upisa d‌jece u javnim predškolskim ustanovama. Troškovi boravka i ishrane d‌jeteta u javnim predškolskim ustanovama nisu korigovani u prethodnom periodu iz više navedenih razloga, a jedan od osnovnih je bio da to ne utiče na obuhvat d‌jece u vrtićima", poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: