BP: Radovi na iskopavanju skeleta biće nastavljeni u petak

Arheolog Lutovac je kazao da će pristupiti skidanju asfalta i podloge, nakon čega će utvrditi da li se radi o jednom ili dva skeleta
147 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2017. 13:58h

Radovi na otkopavanju ljudskog skeleta, koji su prije dvije sedmice pronašli radnici koji rade na rekonstrukciji gradskog trga, biće nastavljeni sjutra, nakon što je dva dana jedan od radnika odbio da rovokopačem otkriva taj dio puta.

Arheolog Pomiskog muzeja u Beranama, Predrag Lutovac, koji vrši nadzor nad iskopavanjem, kazao da su juče počeli sa iskopavanjem asfalta u putne podloge, ali da je radnik koji je bio angažovan odbio da radi jer se bojao da rovokopačem ne povrijedi kosti.

Lutovac je kazao da će pristupiti skidanju asfalta i podloge nakon čega će utvrditi da li se radi o jednom ili dva skeleta, zbog čega su mjesto prije dva dana obišli i predstavnici komisije Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore sa Cetinja da bi otkrili skelet.

“Dogovorili smo se za danas da dođu mašine Vodovoda koja će ukloniti asfalt i putni naboj, nakon čega će radnici komunalnog ručno alatkama iskopavati zemlju, pazeći da ne oštete ostatke pokojnika, najverovatnije islamske vjeroispovijesti.

Na osnovu tih iskopavanja kao nadzorni organ ću odlučiti šta da se uradi sa tim skeletima, u dogovoru sa Islamskom zajednicom, jer pretpostavljamo da se radi o groblju koje je bilo formirano oko nekadašnje džamije”, kazao je Lutovac.

Prema istorijskim dokumentima na gradskom Trgu, gdje je spomenik palim borcima je postojala ‘hadži hanumina džamija i medresa’.

"Tražimo izmještanje cijelog groblja"

Mirovni aktivista i borac za ljudska prava Ibrahim Čikić zazražio je profesionalno iskopavanje pronađenih ostataka skeleta i juče izmještanje cijelog groblja i izmještanje skeleta na propisan način.

“Pozivam specijalnog državnog tužioca da otvori izviđaj protiv gradonačelnika BIjelog Polja Aleksandra Žurića, zbog iskopavanja skeleta na gradskom trgu, i zaustavi radove na rekonstrukciji, i tražim izmještanje ne samo jednog ili dva skeleta već kompletnog groblja. Tražimo da se izvrši profesionalno iskopavanje ostataka, da se uzmu DNK analize i da se ti ostaci dostojanstveno ukopaju. Ovdje je po katastru bila džamija sa grobljem, i ona je srušena poslije 1950. godine”, kazao je Čikić i podsjetio da je prilikom izgradnje Doma kulture zemlja vagonima nasuta preko islamskog groblja Ii da iznad dijela groblja, ispod sadašnjeg parka u centru, u stvari nasip.

Direktor Direkcije za izgradnju i investicije u Bijelom Polju Milanko Minić je podsjetio da su radovi na tom dijelu prekinuti i ograđeni čim su prije oko dvije sedmice pronađene ljudske kosti, o čemu je preko MUP-a obaviješteno Tužilaštvo koje je angažovalo arheologe, koji su obišli mjesto. On je dodao da je sve urađeno prema propisima.

"U pitanju je višedecenijsko skrnavljenje ostataka starog muslimanskog mezarja-groblja"

NVO “Broj 19” - Crna Gora najavila je protestni skup na gradskom trgu u Bijelom Polju, 9. septembra 2017. godine, sa početkom u "minut do dvanaest", “u vezi sa višedecenijskim skrnavljenjem ostataka starog muslimanskog mezarja – groblja”.

“Ovo mezarje se, u stvari, nalazilo u haremu Čaršijske - Hadži Danušine džamije, koja je takođe srušena nakon Drugog svjetskog rata”, stoji u saopštenju te NVO.

Galerija

Bonus video: