Riješili put za Tokio, ali ne i ko je kriv za kašnjenje

Vlada juče donijela odluku da podrži odlazak najboljih fizičara na takmičenje u Japan. Zašto to nije riješeno ranije, iz Ministarstva prosvjete “Vijesti” su uputili na Ispitni centar. Iz Ispitnog centra nisu odgovorili redakciji

13143 pregleda 6 komentar(a)
Za Fond za talente ove godine predviđeno više od 100.000 eura: Vojinović, Foto: Luka Zeković
Za Fond za talente ove godine predviđeno više od 100.000 eura: Vojinović, Foto: Luka Zeković

Četiri najbolja crnogorska fizičara - Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović putuju za Tokio, gdje će učestvovati na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, odlučila je Vlada juče na elektronskoj sjednici.

Nadležni, međutim, nisu odgovorili i čija je odgovornost što to pitanje nije riješeno ranije, od aprila, kada su objavljeni rezultati državnog takmičenja koji su učenike kvalifikovali za Japan.

Iz Ispitnog centra nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a iz Ministarstva prosvjete redakciju su, na pitanje zbog čega još tada nije raspisan tender za avionske karte i pokrenuta procedura dobijanja viza, uputili na Ispitni centar.

Iz resora ministra u tehničkom mandatu Miomira Vojinovića juče su samo kazali da je izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju 2021. formiran Fond za podršku talenata, a da se sredstva iz Fonda, pored ostalog, koriste i za učešće učenika na međunarodnim takmičenjima. Kako su rekli, za učenike koji su osvojili nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima, do sada je iz Fonda isplaćeno 13.417.eura.

“Za Fond je budžetom za ovu godinu predviđeno 115 hiljada eura. Trenutno je na računu 101.583 eura”, rekli su iz resora prosvjete i dodali da će Ministarstvo prosvjete “uvijek podržati talentovane učenike, kao što je to činilo i do sada”.

“Vijesti” su juče objavile da, iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne institucije zakazale u organizaciji. Četiri najbolja crnogorska fizičara obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu, te da će sa njima ići profesori sa Univerziteta Crne Gore i predstavnik Ispitnog centra...

“O organizaciji putovanja, pripremi za takmičenje, potrebnim dokumentima ću vas naknadno obavijestiti nakon što potvrdite učešće”, stoji u mejlu koji su đaci dobili od predstavnika Ispitnog centra još 7. aprila.

U tom obavještenju pojašnjeno je i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Iz Ispitnog centra nisu se dalje oglašavali, sve dok im se nedavno nisu obratili roditelji đaka. Tada im je iz Ispitnog centra rečeno da “nema mogućnosti da se organizuje odlazak tima”, da je trenutna cijena avio karte oko 2.600 eura po osobi, te da za crnogorski tim po toj cijeni treba izdvojiti oko 16.000 eura.

“Za navedenu olimpijadu je potrebno izdavanje viza za učesnike, pa je organizator tražio da se dostave potrebni podaci, između ostalog i rezervacija karata. Ministarstvo prosvjete je htjelo da podrži odlazak tima na olimpijadu, uplatom određenog iznosa za kupovinu avio karata. Međutim, avio karte se mogu kupiti samo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama”, piše u odgovoru roditeljima.

Iz resora prosvjete u nedjelju su kazali da su razmotrili zahtjev Ispitnog centra, te da “Ministarstvo poštuje zakon koji nalaže striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava”.

U vezi sa problemom učešća crnogorskih đaka na takmičenju u Japanu, nadležnima su se obratili i iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Oni su predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru prosvjete uputili Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak takmičara u Tokio.

Abazović je juče na mreži Telegram saopštio da je problem riješen i da učenici i profesori putuju u Japan. Nije pojašnjeno na koji način su obezbijeđena sredstva, ali je zahvalio ministru ekonomskog razvoja, partijskom kolegi (URA), Goranu Đuroviću, ministru prosvjete, ministarki nauke Biljani Šćepanović i privrednicima.

“Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza”, napisao je on.

Fond iz čijih sredstava se dijele novčane nagrade za najbolje učenike i nastavnike formiran je 2018, u vrijeme mandata Damira Šehovića, kao Fond za kvalitet i talente. U 2021. usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, koji je, “radi podrške talentovanih učenika osnovne i srednje škole”, predvidio formiranje Fonda za podršku talenata.

Vox populi

Mirjana Lilić, penzionerka

anketa
foto: Maja Eraković

Mislim da je država prepoznala talentovane đake, tu su i mnoge nagrade koje su date studentima. Novoizabrani predsjednik Jakov MIlatović to forsira, stoga se nadam da će doprinijeti tome, da svi mladi ljudi koji su izvanredni i natprosječne inteligencije, doprinijeti boljitku naše zemlje.

Matija Stojanović, pravnik

anketa
foto: Maja Eraković

Kao što smo vidjeli, na Univerzitetu ima sve više akcija da se nagrađuju studenti UCG, ali i drugi univerziteti imaju stalno akcije podsticaja mladih ljudi. Ono što bi trebalo da bude nagrada svakom mladom talentu jeste posao u struci i mogućnost da se bavi upravo onim, za šta ga je bog dao i za šta ima talenat.

Dragan Komatina, profesor arhitekture

anketa
foto: Maja Eraković

“U našem društvu talentovan čovjek je stvarno zapostavljen na jedan, po mom mišljenju, diskriminatorski način. Svaka država bi po pravilu trebalo da gaji talentovanog čovjeka: da ga finansira i ulaže u njega, da privreda ulaže u njega, a to kod nas, kao što znate, sigurno nije slučaj.

Vaselj Dušaj,Sekretarijat za socijalno staranje

anketa
foto: Maja Eraković

Država ne prepoznaje talentovane ljude koliko bi trebalo, koliko zaslužuju ti mladi talenti i dobri đaci. Valjda se sada ide na bolje, pa će doći vrijeme da i oni budu od strane društva bolje prihvaćeni i više cijenjeni.

Bonus video: